Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Optimisme i fraværsarbeidet
Del artikkelen med venner og kolleger

Sykefraværet har de siste måneden gått ned og optimismen råder i det videre arbeidet.  En undersøkelse gjort blant leserne på absentia.no viser at 6 av 10 mener fraværet vil bli redusert på deres arbeidsplass i løpet av året.

 

Tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser at sykefraværet gikk ned fra 8,1 til 6,5 prosent fra 3. kvartal 2003 til 3. kvartal 2004. 

 

Sykefraværet for alle virksomheter har siden IA-avtalen ble inngått i 2001 gått ned med 12,2 prosent.  Spesielt er det IA-virksomhetene som har bidratt for en sterk nedgang, der fraværet har sunket med 19 prosent i samme periode.

 

Inkluderende Arbeidsliv (IA)

Mange ser på nedgangen i fraværet som et resultat av IA-arbeidet.  Arbeids- og sosialminister Dagfinn Høybråten er svært optimistisk for det fremtidige arbeidet:

-           Den utviklingen vi nå ser er svært gledelig. Dette tyder på at den innsatsen som er lagt ned i IA- arbeidet begynner å gi resultater, i tillegg til at de nye reglene for sykmelding fra 1. juli i år også har en effekt på utviklingen. Færre bli gående lenge på full, passiv sykmelding. Flere får prøve seg tidligere i arbeidsrelatert aktivitet, enten på gradert eller aktiv sykmelding. Vi har tro på at dette vil bidra til å forhindre langvarig utstøting fra arbeidslivet, sier han.

 

Høybråten tror at nedgangen i fraværet vil fortsette ettersom flere IA-bedrifter får mer tid på seg i arbeidet med sykefravær.

 

Med en mer fleksibel fraværsordning og økt bruk av gradert sykemelding, har flere kommet fortere tilbake i arbeid.  Trygdedirektør Arild Sundberg påpeker at det er viktig for arbeidstakerne å holde kontakt med arbeidsplassen og komme raskt tilbake i arbeid.

-           Det er viktig at arbeidstakere kommer raskt i gang med aktivitet, slik de nye reglene for sykmelding legger opp til. Bruken av gradert sykmelding medvirker til dette, sier Sundberg.

 

Optimisme

Nedgangen den siste tiden har vært bred og omfavner alle sektorer, alle fylker og det private og offentlig arbeidslivet.  Mens det egenmeldte fraværet er uendret, er det det legemeldte fraværet som har stått for nedgangen. 

 

Den siste måneden har absentia.no spurt sine lesere om de tror fraværet vil bli redusert på deres arbeidsplass i 2005.  Flertallet var positive (6 av 10), mens 2 av 10 mente at fraværet ikke ville bli redusert i løpet av 2005.  Den sterke optimismen er en indikasjon på det gode arbeidet som blir gjort på arbeidsplasser rundt om i landet, og kanskje kan dette tallet antyde en videre nedgang i tiden som kommer.

 

 

Høybråten understreker at regjeringen har stor tro på IA-avtalen og vil videreføre det arbeidet som er satt i gang.

-      &nb


Legg til kommentar

24. april, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?