Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Faretruende lav ledighet
Del artikkelen med venner og kolleger

Arbeidsledighet fortsetter å falle, og er nå nede på 2,7 prosent. Ekspertene mener dette er på grensen til hva som er sunt.
 
Ledigheten synker
Statistisk Sentralbyrå friga i dag tall som viser at arbeidsledigheten i Norge fortsetter å synke. Fra oktober i fjor til januar i år har ledigheten gått fra 3,1 til 2,7 prosent. Ledigheten har nå nådd samme nivå som forrige bunn-nivå. Dette var i begynnelsen av 1999, og nå mener ekspertene at vi har nådd punktet hvor det ikke er ønskelig å få enda lavere ledighet.
 
Likevekstledighet
- Lønnsveksten øker nå, og har steget til et høyt nivå. Det tyder på at arbeidsledigheten nå er lavere enn likevektsledigheten, sier professor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo til nettstedet E24. Med likevektsledighet mener Holden arbeidsledigheten som medfører en lønnsvekst som tilsvarer produktivitetsveksten. Fenomenet omtales også som "naturlig ledighet". Når ledigheten er under dette nivået kan det medføre en høyere prisvekst, som igjen kan føre til høyere ledighet.
 
— Tåler lavere ledighet enn tidligere
— Det er mye som tilsier at norsk økonomi tåler lavere ledighet enn tidligere, sier sjefsøkonom i Nordea Markets, Steinar Juel til E24. — For det første har arbeidsinnvandringen økt. Dernest har partene i arbeidslivet lært adferden til Norges Bank. De vil neppe sette lønnsveksten så høyt at det trigger flere renteøkninger.
 
Positivt at flere kommer i jobb
- Med økende arbeidsinnvandring, kan ledigheten bli lavere uten at presset i økonomien blir ødeleggende høyt, sier Eystein Gjelsvik, utredningsleder i LO til E24. Han mener også det er galt å se på en uvanlig lav ledighet som et problem. - Vi bør heller glede oss over at mange marginale grupper kommer i arbeid. Det siste året har mange utlendinger og folk som har vært lenge ute av arbeidslivet kommet i jobb, sier han.
 

Legg til kommentar

18. januar, 2022
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?