Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


En av fem plages av smerter
Del artikkelen med venner og kolleger

Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) forteller at en av fem sliter med arbeidsrelaterte smerter i muskler, sener og ledd.
 
En av fem
Tidligere denne uken skrev STAMI om en undersøkelse som viser at hele en av fem sliter med arbeidsrelaterte, fysiske smerter. Disse smertene mener arbeidstakerne helt eller delvis skyldes arbeidet. Det er hovedsaklig smerter i nakke og armer som det blir rapportert om.
 
Risikofaktorer
Det europeiske arbeidsmiljøkontoret har konkludert med flere risikofaktorer i arbeidslivet. I fysisk krevende jobber er bruk av kraft, repeterende bevegelser og dårlig lysstyrke nevnt som elementer som kan føre til smerter i hverdagen. Naturligvis vil de individuelle risikofaktorene være de mest avgjørende for om du opplever problemer eller ikke. Dårlig arbeidsteknikk, tidligere muskel- og skjelettplager kan være på å skape problemer. Det vil også en generelt svekket helsetilstand, som kan komme av for eksempel alder, overvekt eller røyking. 
 
- Tenk vekselbruk
Selv om du har en jobb som kan medføre plager, er det grep du selv kan gjøre. — Tenk vekselbruk av muskulaturen, også ved PC-arbeid,  sier seniorrådgiver og fysioterapeut Inger Helene Gudding ved STAMI. — Utnytt alle små og store arbeidsoppgaver som bringer deg ut av stolen, får blikket vekk fra skjermen og bidrar til annen kontakt enn hva e-posten gir.
Økning i uføreytelser
Samtidig mottar stadig flere uføreytelser. Ved slutten av første kvartel i år mottok hele 329.932 personer en form for uføreytelse. Det er en økning på over 7000 personer, fra samme tidspunkt i fjor. NAV.no skriver at dette skyldes at de yrkesaktive blir eldre, og at risikoen for uførhet derfor øker.  
 
Bedre tilrettelegging
— Alle parter må forsterke innsatsen for å inkludere flere i arbeidslivet. For de som har mulighet, betyr det mye å kunne delta. Vi ser at veien kan være lang og krevende for noen. Mange av de som står utenfor eller er delvis i jobb kunne nok med bedre tilrettelegging hatt større mulighet i arbeidslivet, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie til NAV.no.
 

Legg til kommentar

07. desember, 2021
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?