Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Anleggsmaskiner bestyres av 16-åringer
Del artikkelen med venner og kolleger

Aldersgrensa for første opplæringstime for ungdom ved videregående skoler senkes fra 17 til 16 år.

 

Grunnen til at det er gjort endringer i loven, er fordi elever ved videregående skoler har måttet vente lenge for å få lov til å jobbe med anleggsmaskiner, på grunn av at de har bursdag sent på året.

 

Senkingen av aldersgrensen vil sånn sett gi større fleksibilitet for opplæringsplassene etter at denne loven er kommet i gang. På den måten er det også formålstjenlig å gjøre praksisopplæringen når det passer best i opplæringsprosessen.

 

Får kyndigere opplæring

 

Direktoratet for arbeidstilsynet ønsker å gjeninnføre den tidligere bestemningen med at videregående skoler kan gi elevene ”kyndig opplæring i bruk av maskiner” som et ledd i den fagutdanningen skolen gir. Dette forutsatt at arbeidsmiljøloven og forskriften om arbeid av barn og ungdom blir fulgt.

 

Det stilles klare krav i regelverket om at arbeidet blir risikovurdert og at det blir iverksatt tiltak for å ivareta helse og trygghet. Hvis eleven også skal få kompetansebevis må skolen være sertifisert for den aktuelle sikkerhetsopplæringen. Men bare dersom eleven er under 17 år. Dette kompetansebeviset er derimot ikke gyldig før personen fyller 18 år.

 

Absolutt nedre aldersgrense

 

I tillegg til gjeninnføringen av den gamle bestemningen, er det satt en absolutt nedre grense på 16 år. Grunnen til den absolutte nedre grensen, er for at elever ikke skal kunne komme inn under unntaket.

 

Forskriftsendringen tok til å gjelde den 20.august i år.

 

[Les mer i artikkel hos Arbeidstilsynet]


Legg til kommentar

19. oktober, 2021
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?