Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Ettertraktede seniorer vil jobbe lenger
Del artikkelen med venner og kolleger

Antallet eldre som vil ta ut pensjonen sin tidlig, er synkende, 65 % over 60 år vil jobbe videre. Samtidig er arbeidstakere over 50 ettertraktet.

 

Blant de yrkesaktive over 60 år, kan hele 65 % tenke seg å fortsette i arbeidet etter at de har fått retten sin til å gå av med pensjon. Det viser Norsk seniorpolitisk barometer 2007.

 

Gleder seg alltid til jobben

 

Blant norske yrkesaktive, er det slik at de gjennomsnittlig først ønsker å gå av med pensjon når de er 63 år. Det er ett år mer enn det som ble målt i perioden 2004–2006.

 

I aldersgruppen 60+ svarer 78 % at de alltid gleder seg til å gå på jobb. Blant gruppen med folk under 30 år, er det 58 % som sier det samme.

 

Ettertraktede seniorer

 

Seniorene ser ut til å ha gode dager, da ta av tre ledere i offentlig sektor mener arbeidstakere i 50-årsalderen er mer ettertraktet nå i dag enn for 5-6 år siden.

 

Barometeret som viser dette er utarbeidet av Synovate for Senter for seniorpolitikk og statistikken sier at arbeidsgivere synes seniorer er attraktiv arbeidskraft.

 

Tendensen holder seg

 

Sigrun Vågeng, som er NHOs direktør for arbeidslivspolitikk, har trua på at den positive tendensen ikke vil falle hen hvis arbeidsledigheten eventuelt øker.

 

- Vi har arbeidet lenge med å få oppslutning for holdningen om at også de eldste arbeidstakerne skal få jobbe lengre. Dette er en viktig side i arbeidet for et inkluderende arbeidsliv. Aldringen i befolkningen og utflatingen av arbeidsstyrken kan føre til at vi vil ha knapphet på arbeidskraft også i et langsiktig perspektiv, sier hun til NHO.

 

Mangler seniorpolitikk

 

Positive holdninger til tross, halvparten av alle norske virksomheter mangler en plan for å beholde seniorene i arbeidslivet. Kun 38 % av lederne i det private har en strategi for å beholde seniorer, de offentlige er en del bedre med 75 %.

 

- Det er ingen tvil om at de bedriftene som ikke har en seniorpolitikk vil tape kampen om arbeidskraften i årene som kommer. Den kompetansen og erfaringen seniorer sitter med blir stadig viktigere i arbeidslivet, og de vil selvfølgelig jobbe der deres behov blir best ivaretatt, sier Åsmund Lunde, direktør i Senter for seniorpolitikk, til NHO.

 

Færre ønsker å pensjonere seg

 

Mens andelen som gleder seg til å gå av med pensjon først stiger med alderen, viser barometeret at den går ned når arbeidstakerne passerer 60 år. Årets undersøkelse gir resultater om at 37 % i aldersgruppen 60 + gleder seg til å bli pensjonist. I aldersgruppen 50–59 år svarer 45 % at de gleder seg til å gå av med pensjon.

 

[Les mer i artikkel hos NHO]

[Les mer i artikkel hos FriFagbevegelse.no]


Legg til kommentar

19. april, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?