Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


62-åringer med rett til redusert arbeidstid
Del artikkelen med venner og kolleger

Regjeringen foreslår nå at arbeidere over 62 år skal få rett til å jobbe deltid. Det hjelper kanskje større mulighet for å kombinere arbeid og pensjon.

 

- Mange seniorer ønsker en gradvis overgang fra arbeidslivet til å bli pensjonist. Det å kunne arbeide litt mindre og samtidig ha kontakt med kolleger og fagmiljø, gjør det enklere å stå i jobben lengre. Lovforslaget henger sammen med innføringen av et nytt fleksibelt pensjonssystem og behovet for tiltak som er god seniorpolitikk, sier arbeidsminister Bjarne Håkon Hanssen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) ifølge Frifagbevegelse.no.

 

- Med det som bakgrunn gir Regjeringen framlegg om endringer i arbeidsmiljøloven som styrker retten til redusert arbeidstid for denne arbeidstakergruppen.

 

Gjør kombineringen lettere

 

Alderspensjonen i folketrygden er fra Regjeringens hold foreslått å kunne bli tatt ut gradvis fra man har fylt 62. Det skal også være mulig å kombinere arbeid og pensjon uten å få avkortet pensjonen.

 

Arbeidsgiver plikter å hjelpe

 

- Når vi så gir arbeidstakerne rett til deltidsjobb etter fylte 62 år blir denne omleggingen komplett, supplerer statssekretær Jan Erik Støstad. Han hevder at det i dag ikke alltid er så lett å kunne gå ned på deltid i mange bedrifter.

 

Men nå vil arbeidstakere med loven i hånd kunne kreve at vedkommende skal jobbe 40 eller 60 % etter fylte 62 år. Støstad sier videre at det da vil ligge på arbeidsgivers skuldre å legge forholdene til rette for en deltidsjobb. I tillegg må arbeidsgiver gå i dialog med de ansatte om en plan for hvordan arbeidstakeren skal trappe ned.

 

Viktig å tenke seniorpolitikk

 

Det vil bli et vilkår at arbeidsreduksjonen kan gjennomføres uten ”vesentlig ulempe” for arbeidsgiveren, slik det står i dagens forutsetning om rett til redusert arbeidstid for særskilte grupper.

 

- Det er viktig at arbeidsgiverne blir enda flinkere til å tenke seniorpolitikk. Det har skjedd en bedring de siste årene, men gjenstår fortsatt mye før det er bra nok, sier Støstad.

 

[Les mer i artikkel hos Frifagbevegelse.no]

[Les mer i pressemelding hos AID]

a>
x;> (4.2 2008)

Legg til kommentar

19. april, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?