Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Tiltak mot økende ledighet
Del artikkelen med venner og kolleger

Snart er det 100.000 arbeidsledige her i landet og tallet stiger stadig. Statsminister Kjell Magne Bondevik lanserte i forrige uke en rekke forslag som skulle få ledigheten ned. Nye statlige byggeprosjekter i kommunene, rassikring, flere tiltaksplasser og stimuleringstiltak overfor næringslivet var noen av forslagene som ble fremmet.

Forskjellige resepter
På et møte med Arbeiderpartiets leder Jens Stoltenberg og formann i Fremskrittspartiet Carl I. Hagen, forsøkte Bondevik å skaffe flertall for tiltakene som skal hindre at ledigheten fortsetter å vokse. Men partilederne var ikke helt enige om hva som var den rette medisinen for å forbygge økt ledighet. Stoltenberg og Hagen hadde litt andre resepter enn Bondevik.
Ap vil i utgangspunktet bruke flere milliarder kroner mer enn regjeringen, men innser at det er begrenset hva det er mulig å få til allerede i revidert nasjonalbudsjett.
Fr.p. har mange milliarder kroner mer å rutte med enn regjeringen og denne uken vil partiet komme med en lang rekke forslag som partiet mener skal få ledigheten ned.

Stor uenighet om finanspolitikken
De tre partilederne har vidt forskjellig syn på hvordan finanspolitikken skal brukes for å få ledigheten ned. Bondevik og Stoltenberg er enige om at tiltakene må skje innenfor ansvarlige økonomiske rammer.
-           Noen av forslagene vil kreve mer penger. Dette må tilpasses innenfor budsjettrammen slik at det vil bli kutt på andre områder. Hvis vil slipper løs de offentlige utgiftene, kan det låse kronekursen på et høyt nivå og slå ut tusenvis av arbeidsplasser, sier Bondevik.
-           Norsk økonomi må stimuleres slik at det blir lavere rente og lavere kronekurs, følger Stoltenberg opp.
Hagen derimot hadde mer å rutte med. Bondevik og Fr.p.-formannen kunne bare konstatere at uenigheten om finanspolitikken er stor.
-           Vi har lenge mast om å øke aktiviteten i bygg og anlegg. Særlig kan det brukes mer penger til vei- og anleggsektoren. Det er mange som mener at det er riktig å bruke finanspolitikken for å stimulere sysselsettingen, sier Hagen.

Lover ikke færre ledige
Møtedeltakerne mente at de hadde hatt nyttige samtaler, selv om de ikke var kommet til noen konklusjoner. Kampen mot arbeidsledighet er like viktig for regjeringen som for opposisjonen understreket Bondevik etter møtet. Men samtidig kunne han ikke love færre ledige.
-            Tiltakene vi vil foreslå vil gi flere arbeidsplasser, men andre forhold kan øke ledigheten. Jeg kan derfor ikke love færre ledige, sa statsministeren.

For lite for sent
Bondevik uttalte etter møtet at det nok var Ap han øynet størst mulighet til å oppnå flertall med, fordi Ap og regjeringen har samme syn på finanspolitikken.
Ap leder Stoltenberg mente i følge partiets hjemmesider at tiltakene fra Regjeringen ikke var nok.
-          
Det er bra at Bondevik har tatt initiativ til et felles løft for å få ned arbeidsløsheten, men tiltakene fra Regjeringen er kommet for sent og er for svake. Vi etterlyser mye sterkere virkemidler, sa Stoltenberg etter møtet.

x;> (17.3 2003)

Tiltak mot økende ledighet

23. februar, 2007

Sundal

Inkludere innvandrere og funksjonshemmede i arbeidslivet.

Legg til kommentar

15. juni, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?