Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Bo i Sogn, lev lenger
Del artikkelen med venner og kolleger

Folkehelseinstituttet har funnet ut at det har en del å si hvor du bor i forhold til hvor gammel du blir.
 
Folk dør nemlig tidligst i Finnmark, mens man lever lenger i Sogn enn andre plasser. Mannlige bosatte i Sogn og Fjordane har en forventet levealder på 78,2 år. Dette er nærmere fire år lenger enn for mennene i Finnmark, skriver VG Nett.
 
Instituttets eksperter har forskjellige forklaringer på hvorfor risikoen for kreft, hjerteinfarkt og altså levetid varierer såpass mellom fylkene. Det er Folkehelseinstituttets statistikkbank Norgeshelsa som viser tallene.
 
- Det henger nok sammen med livsstil, og røyking, kolesterolnivå og fysisk aktivitet. Slike risikofaktorer vil ha stor betydning for dødeligheten på befolkningsnivå over tid, sier seniorrådgiver Liv Grødtvedt ved Folkehelseinstituttet til VG Nett.
 
Store kreftforskjeller
 
Det er store forskjeller i kreftforekomst mellom fylkene i Norge. Finnmakringene og østfoldingene topper lista over røyking i landet, men hyppigheten av kreft er lavest i nettopp Finnmark. Fylket så at gjennomsnittlig 288 menn per 100 000 innbyggere i perioden 2003-2007 fikk kreft.
 
Ser man dette i forhold til Aust-Agder, er forskjellene betydelige. Her fikk 397 per 100 000 innbygger i samme periode kreft.
 
Lunge- og magekreft i Finnmark
 
- Finnmark ligger høyt på lungekreft og magekreft. Men forekomsten av andre kreftformer er lav, sier forskningsleder Steinar Tretli i Kreftregisteret til Dagbladet.no. Han mener forklaringen heller er genetisk.
 
Når det gjelder hud- og føflekkreft er det to til tre ganger så mange tilfeller i Sør-Norge sammenlignet med Nord-Norge, på grunn av forskjellen i soleksponering.
 

Legg til kommentar

07. desember, 2021
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?