Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Årets ledighet lavere enn forventet
Del artikkelen med venner og kolleger

Norges Bank spår årets ledighetstall til å bli 90 000 istedenfor 110 000. Samtidig har det svenske arbeidsmarkedet gjort et kraftig byks. 

I mars måned spådde visesentralbanksjef Jan F. Qvigstad et anslag på at ledigheten ville bli 110 000 i gjennomsnitt. Nå har spådommen blitt kuttet med 20 000, rundt 3,5 % arbeidsledighet.
 
Det kommer godt med for industriarbeidere og bygningsarbeidere som befinner seg i faresonen.
 
Toppen nås neste år
 
Arbeidsledigheten får sin absolutte topp neste år, spås det, men også denne spådommen blir lavere enn hva banken tidligere trodde.
 
- Hovedbildet i norsk økonomi er omtrent slik vi så for oss i mars, men arbeidsmarkedet har gått noe bedre. Vi tror nå at ledigheten vil toppe neste år med cirka 120000 ledige, mens forrige gang trodde vi at det skulle bli 5000-10000 flere, sier Qvigstad til e24.no.
 
Visesentralbanksjefen mener at det rett og slett er observasjonene av den faktiske utviklingen i ledigheten som gjør at dere ser mer optimistisk på ledigheten i år.
 
-Vi ser også at arbeidsmarkedstiltakene Regjeringen har satt i gang antagelig har en god effekt, fortsetter han.
 
Statistisk Sentralbyrås (SSB) siste måling viste 83 000 ledige i mars. Hos NAV økte antall registrerte ledige og personer på tiltak hos med bare 2300 fra april til mai. Sett opp mot en månedlig økning på rundt 5000 i fjor høst og i vinter er det gode nyheter.
 
Men disse må kutte
 
Nortura, Hydro og Norske Skog er blant dem som sliter tungt i kjølvannet av finanskrisen og har den siste tiden meldt om store kutt i staben.
 
Kjøttkonsernet Nortura gikk på en gigantisk økonomisk smell de første fire månedene i år. Smellen fører til at et sted mellom 1500 og 2000 ansatte må sies opp. Det har også vært nevnt å legge ned fabrikker, samt at noen produkttyper kan forsvinne i forbindelse med innsparingene. Nortura ønsker å øke lønnsomheten med 2,5 milliarder kroner.
 
Sverige: nådeløse ledighetstall
 
Ledigheten i Sverige har derimot ingen grunn til å trekke på smilebåndene. Her stiger den raskere enn antatt for mai.
 
For mai måned steg den svenske ledigheten til 9 %, opp fra 8,3 % i april. Det tilsvarer 446.000 ledige, og er langt flere enn de 8,4 prosentene som var ventet av analytikerne Reuters snakket med i forkant av statistikken. Det viser tall fra Statistiska centralbyrån.
 

Legg til kommentar

01. desember, 2021
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?