Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


PC-arbeid og nakkesmerter
Del artikkelen med venner og kolleger

Til tross for lite muskelaktivitet i nakke og skuldre ved pc-arbeid, opplever mange smerter i disse områdene som følge av arbeid ved pc. STAMI har funnet at arbeidslengde, stress og blodsirkulasjon kan forklare smertene.

Funnene presenteres av stipendiat og forsker Vegard Strøm ved Statens Arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) som en del av hans doktorgradsstudie. Han har funnet at smerteutvikling i nakke/skulder som følge av kontorarbeid med PC kan være relatert til blodsirkulasjonen i skuldermuskulaturen, og ikke til muskelaktiveringen som tidligere har vært antatt som årsaksfaktor.

Arbeidslengde

Forskningen viser at kontorarbeid med PC uten pause, med tidspress og høye presisjonskrav, kan gi betydelig smerteøkning i nakke/skulder i løpet av få minutter hos personer med kroniske nakke-/skuldersmerter. Spesielt gjelder dette blant kvinner.

Også friske kontrollpersoner fikk betydelig smerteøkning, men først etter mer enn 30 min av det 90 min lange arbeidet. Disse laboratoriefunnene indikerer at arbeidslengden er av betydning for smerteutvikling ved denne type PC-arbeid.

Blodsirkulasjon

Til tross for svært lav muskelaktivering i øvre skuldermuskulatur var blodgjennomstrømningen betydelig forøket gjennom hele arbeidet hos begge gruppene. I følge STAMI tyder dette på tilstrekkelig blod-/ og energitilførsel. En klar sammenheng ble imidlertid funnet mellom smerteøkning i nakke/skulder og lokal blodsirkulasjon. Dette kan indikere samspill mellom systemer som regulerer blodårer, og smerter.

Forsøkene viser dessuten at de som hadde inntatt kaffe før forsøket startet, anga vesentlig mindre smerte underveis i arbeidet enn de som ikke hadde drukket kaffe. Dette er ikke tidligere vist ved kontorarbeid, og kan peke i retning av en smertehemmende effekt av koffein selv ved stillesittende arbeid. Studien var imidlertid ikke designet for dette formålet. Det er derfor nødvendig med studier under kontrollerte betingelser for å bekrefte disse funnene.

[Les pressemelding fra STAMI]


Legg til kommentar

07. desember, 2021
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?