Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Mobiltelefon en arbeidsmiljørisiko?
Del artikkelen med venner og kolleger

Elektromagnetisk stråling fra mobiltelefoner skaper usikkerhet om kreftfare. Ebba Wergeland i Arbeidstilsynet diskuterer i en artikkel om mobiltelefonen derfor er en arbeidsmiljørisiko?

- Når det gjelder mobiltelefonen, har det vært snakk om kreftfare, spesielt i hoderegionen som jo får høyest eksponering ved vanlig bruk. En grundig gjennomgang av studiene til nå, tyder ikke på slik risiko etter opptil ti års mobilbruk (Ahlbom 2009). Det er vanskelig å si noe om virkninger etter mer langvarig bruk, fordi mobilen ikke har vært brukt så lenge. Kreft ser ikke ut til å være en sannsynlig langtidsvirkning heller, skriver Wergeland i sin artikkel i Arbeidervern nr.4/2010.

Strålingen har derimot beviselig effekt på levende celler, men effekten av dette er usikker. Noen mener det kan øke faren for aldersdemens som følge av skadete hjerneceller, men celleforandringen kan også være uten praktisk betydning.

Wergeland anbefaler uansett å følge rådene fra Statens Strålevern om å redusere eksponeringen fra mobiltelefonen. Dette kan man gjøre ved å begrense bruken og ved å bruke handsfree eller lignende.

Kan forårsake krisesituasjoner

Mye av fokus på risiko ved mobiltelefoner dreier seg i dag om faren for kreft som følge av stråling. Den største umiddelbare faren ligger derimot i vår daglige bruk av mobiltelefonen, der den kan ta fra oss oppmerksomheten fra andre oppgaver, og dermed forårsake farlige situasjoner. Det må derfor legges til rette slik at for eksempel ikke yrkessjåfører blir sittende i mobiltelefonen for å håndtere kunder.

- Normalt er vi reddere for en risiko vi vet lite om enn for en høy, men velkjent risiko. I blant glemmer vi i farten å gjøre noe med den risikoen vi kjenner, understreker Wergeland.

Sammenligner med stråling fra datamaskinen

Wergeland sammenligner usikkerheten rundt stråling fra mobiltelefonen, med den usikkerheten man hadde om stråling fra datamaskin for noen tiår siden. Den gang mente man at datamaskinen kunne skade fostre, men studier avkreftet dette. I mellomtiden hadde man også fått datamaskiner der strålingen var svakere.

[Les hele artikkelen hos Arbeidstilsynet.no]


Legg til kommentar

07. desember, 2021
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?