Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Stort arbeidskraftsfond
Del artikkelen med venner og kolleger

Arbeidsgiverforeningen Spekter ønsker fokus på Norges største ressurs og en debatt om hvordan vi bedre kan utnytte denne ressursen. Arbeidskraften i Norge gir nemlig en verdiskapning som er 7 ganger større enn de oljepengene som brukes over statsbudsjettet.

I følge Spekter sine beregninger er det ikke oljeformuen som er Norges største rikdom, men alle arbeidstakerne som sammen skaper enorme verdier.

- Vi må slutte å tro at det er oljeformuen som skal bære den norske velferden fremover. Verdien av arbeidskraften – det Spekter kaller ”Arbeidskraftfond innland” - er omtrent 7 ganger mer enn de oljepengene vi kan bruke over statsbudsjettet i dag og i fremtiden, sier administrerende direktør i Spekter, Lars Haukaas, i forbindelse med den årlige Spekterkonferansen.

Flere kvinner må velge å jobbe heltid

Spekter ønsker nå en debatt om hvordan man best mulig kan utnytte den enorme arbeidskraftsressursen. De mener det med enkle grep kan øke ressursutnyttelsen i landet.

- Om for eksempel kvinnene øker sin gjennomsnittlige arbeidstid fra 31 til 34 timer i uken, vil det kunne øke verdien av arbeidskraften med over 3000 milliarder kroner. Bare dette tiltaket alene gir mer effekt enn både redusert sykefravær og økt pensjonsalder. Derfor er det med undring vi opplever at det bare er Spekter som er nysgjerrige på hvordan vi kan få kvinner til å ønske å jobbe litt mer, forteller Haukaas.

Foreslår flere tiltak

Spekter har gjort beregninger som viser at arbeidskraften i Norge representerer en verdi på 45 000 milliarder kroner. De har valgt å kalle denne verdien "Arbeidskraftsfondet", og fondet er dermed mer enn 7 ganger større enn verdien av de oljepengene vi kan bruke over statsbudsjettet.

I tillegg til å beregne verdien på arbeidskraften, har Spekter sett på hvilke tiltak man kan gjøre for å øke verdien. Dersom kvinnene i snitt arbeider 31 i stedet for 34 timer, vil fondet øke med 3 400 milliarder. Tilsvarende vil fondet øke med 900 milliarder kroner dersom pensjonsalderen utsettes med ett år. Ved å redusere sykefraværet med 20 prosent vil verdien øke med 500 milliarder.

[Les pressemelding fra Spekter]


Legg til kommentar

19. april, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?