Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Røyk ut, snus inn
Del artikkelen med venner og kolleger

Andelen dagligrøykere er på vei ned. Helse- og omsorgsminister Strøm-Erichsen mener forebygging nytter.

Nordmenns trender endrer seg. I 2010 røykte 19 prosent i alderen 16-74 år, omtrent hver femte nordmann, daglig. Samtidig brukte 7 prosent snus på samme, regelmessige basis.
 
Snus har tydeligvis blitt mer populært, mens kjederøykingen avtar. For målingene Statistisk sentralbyrå (SSB) har gjort tilsier at 19 prosent for 2010 har falt til 17 prosent i 2011 i forhold til røyking.
 
- Dette viser at forebygging nytter, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen på Helse- og omsorgsdepartementets nettsider.
 
På samme tid har snusforbruket økt fra 7 til 8 prosent som har snus som daglig forbruk.

Halvvert siden 1996

Det positive er at trendene er nedadgående, og at tobakksforbruk er på vei ned i Norge. For ser man tilbake til 1996 røykte nærmest dobbelt så mange, det vil si 33 prosent av befolkningens kvinner og menn mellom 16 og 74 år.
 
- For å styrke det tobakksforebyggende arbeidet, har vi derfor nylig sendt på høring en rekke forslag om endringer i tobakkskadeloven. I tillegg vil vi legge fram en ny strategi for det tobakksforebyggende arbeidet de neste fem årene, fortsetter Strøm-Erichsen.

Likestilling i røykevanene

De siste 15 årene har det vært liten forskjell når det gjelder menn og kvinners røykevaner samlet sett. Den største forskjellen varierer faktisk med alder. Det er flere av de aller yngste jentene og blant kvinner i alderen 35-54 år som røyker enn menn i samme aldersgrupper.
 
Dagligrøyking blant menn nå sett i forhold til for 30 år siden, er ganske drastisk. Kun en tredjedel av datidens tall, røyker nå. For kvinnene har cirka hver tredje røykt daglig fram til år 2000, da også andelen kvinnelige røykere falt for alvor.
 
Snusmessig har det vært en liten oppgang. 8 prosent brukte snus daglig i fjor, mens 5 prosent snuste av og til. Det er først og fremst de yngre som snuser, i alderen 16-24 år. I denne aldersgruppen snuser så mye som 25 prosent av mennene daglig.
 
SSB har stilt spørsmål om tobakksbruk i intervjuundersøkelser siden 1973. Undersøkelsen gjøres hvert kvartal, og 4 500 personer er med i den årlig.
 

Legg til kommentar

25. juli, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?