Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Ingen pekefinger mot fingerscanning
Del artikkelen med venner og kolleger

Dagligvarekjeden Bunnpris vil yngre fingernemme til livs ved å scanne fingre når de skal selge øl eller tobakk.

På den måten skal Bunnpris bekjempe salg av alkohol eller tobakk til personer under lavalder, skriver Dagens Næringsliv. Personvernnemnda har gitt butikk-kjeden klarsignal for å innføre systemet. Om enn kun for å få det på det rene om personen er over eller under 18 år.
 
For nemnda har nylig ferdigbehandlet en klage fra Bunnpris etter at Datatilsynet først sa nei til ordningen. Datatilsynet mente at den ville komme i konflikt med personopplysningsloven. Her har nemnda avvist nektingen, fordi den mener at fingeravtrykket ikke skal brukes til å identifisere en person, men bare for å avgjøre alder.

Har alt bestilt scanner

Bunnpris-sjef Christian Lykke har alt bestilt systemet, og de første scannerne kan være på plass i butikkene til høsten.
 
- Vi har allerede bestilt systemet, vi hadde ventet at saken ville få dette utfallet, sier Lykke. Bunnpris kan få følge av NorgesGruppen og REMA 1000.
 
Selve registreringen skjer ved at kundene første gang legitimerer seg og legger inn fødselsdato og fingeravtrykk. Ved senere kjøp slipper betjeningen å sjekke legitimasjon manuelt. Systemet vil også gjøre innføring av selvbetjeningskasser enklere.
 
Datatilsynets direktør Bjørn Erik Thon sier til Dagens Næringsliv at han tar det hele med fatning.
 
– Vi lever godt med dette vedtaket. Vi har følt at vi har vært bundet av lovregler vi mener har vært for strenge, sier Thon.

Sliter i bakrus

Et slikt system kan komme godt med, da e24.no samtidig skriver om at unge mennesker sliter med å jobbe i bakrus.
 
Nettsiden skriver at 15 prosent av personer mellom 20 og 29 år svarer at de har problemer med å utføre arbeidsoppgaver dagen etter at de har vært beruset. Hele 8 prosent sier at dette ofte er tilfelle. Tallene kommer fra en undersøkelse Helsedirektoratetet nylig har utført.

- Alkohol er det rusmiddelet som koster det norske samfunnet mest, og som skaper de største sosiale problemene, sier avdelingsdirektør Anne Hafstad i Helsedirektoratet til e24.no.

[Les mer i artikkel hos Dagens Næringsliv]
[Les mer i artikkel hos e24.no]

Legg til kommentar

25. juli, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?