Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Positiv AKU og nedgang i sykefravær
Del artikkelen med venner og kolleger

Arbeidskraftundersøkelsen (AKU): Har hatt vekst i sysselsettingen. NAV: Sykefraværet går ned.

En ny kvartalsrapport har kommet for sykefraværet i Norge, samtidig som AKU slippes fra Statistisk Sentralbyrå (SSB). Sammen tegner de et bilde av et arbeidsmarked i Norge i fortsatt god framdriv.
 
Sysselsettingen her til lands økte med 21 000 personer i perioden januar til april 2012. Det vil si at de arbeidsledige nå utgjør så lite som 3 prosent av arbeidsstyrken i april. Arbeidsstyrken er som kjent antallet arbeidsløse og sysselsatte sammenlagt.
 
Veksten hadde også sin innvirkning på sysselsettingsprosenten, som naturligvis dermed økte. Her er det snakk om sysselsatte i prosent av befolkningen. Den gikk opp fra januars 69,4 til 69,7 prosent i april.
 
Sykefraværet under 7 prosent
 
Sykefraværet fortsetter også å gå ned, og dette er tredje måling på rad som er positiv i den forstand. Denne gang krøp det ned under syv prosent, til 6,9 for første kvartal i år. NAV selv presiserer at dette er så godt som det noensinne har vært.
 
- Det er det laveste nivået for 1.kvartal siden vi startet med denne statistikken i 2001, sier arbeids- og velferdsdirektør Joakim Lystad ved NAVs egne sider.
 
Det legemeldte sykefraværet gikk ned fra 6,1 til 5,7 prosent, mens det egenmeldte forblir uendret på 1,2 prosent.
 
NAV og direktør Lystad melder at fjorårets regelendringer med fokus på tettere oppfølging av sykemeldte, har vært medvirkende til at sykefraværet igjen har gått ned.
 
- Flere og flere arbeidsgivere sender inn oppfølgingsplaner, og tallet på dialogmøter øker stadig. Vi ser også at bruken av graderte sykemeldinger fremdeles øker. Mer enn hver fjerde sykemeldt kvinne er nå delvis sykemeldt, sier Lystad overfor NAV. Han tror imidlertid at trenden kan fortsette.
 
- Målet med regelendringene er å hindre unødvendig lange sykefravær. Tyve prosent av sykefraværstilfellene varer i mer enn åtte uker, og de utgjør hele sytti prosent av tapte årsverk. Virksomheter som innarbeider gode sykefraværsrutiner kan redusere det langvarige fraværet. Det er både den sykmeldte, virksomheten og samfunnet tjent med, avslutter han.
 
3 prosent av arbeidsstyrken
 
Som skrevet falt prosentandelen arbeidsledige ned til 3 prosent. Det tilsvarer 81 000 personer, og er en nedgang på hele 6 000 fra januar fra januar til april.
 
Men sett sammen med tallene fra NAV på registrerte arbeidsledige og ordinære tiltaksarbeidere, gikk det til sammenlikning ned med 1 000 personer i samme periode.
 

Legg til kommentar

19. oktober, 2021
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?