Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Vil prøve ut norsk bygg-øl
Del artikkelen med venner og kolleger

Bioforsk vil samarbeide med flere mikrobryggeri i Norge om å prøve ut gamle tradisjoner for brygging. Samtidig krever Bryggeri- og Drikkevareforeningen en endring i sukkeravgiften.

For som del av Statsbudsjettet, lå nemlig en endring av avgiften på alkoholfrie drikkevarer. Industrien ønsker nå en gjennomgang av avgiftene, da de mener de rammer feil produkter.
 
Fra nyttår vil avgiften på alkoholfri drikke øke til 3,06 kroner per liter. Sukkeravgiften, som den kalles, vil dermed også bli lagt på både vanlig brus, lettbrus uten sukker og vann tilsatt smak. Det gjør at bransjen reagerer.
 
- Dagens system er ikke et effektivt helsepolitisk virkemiddel når det er samme avgift på sukkerfri brus og vann med smak som på brus med sukker. Det er jo dette folk bør drikke for å få i seg mindre sukker, sier Petter Nome, administrerende direktør i Bryggeri- og Drikkeforeningen, til Nationen.

To milliarder kroner (!)

Foreningen melder inn at dette ikke vil gi den helseeffekten Regjeringen i utgangspunktet er ute etter.
 
- Det har ikke betydning for folkehelsa, og er ren symbolpolitikk. Sukkeravgiften berører også sukkerfrie drikker, fortsetter Nome.
 
Hele 1,87 milliarder kroner (!) gikk i 2011 til avgifter på alkoholfri drikke, direkte fra industien selv.
 
Vil ha norske ølprodukter
 
Samtidig har altså Bioforsk gått i gang med et prosjekt hvor de vil brygge øl på norsk bygg, sammen med mikrobryggerier i Norge.
 
Tradisjonelt nok har norsk øl blitt brygget på de viktigste råvarene malt, humle og gjær. Nå vil Bioforsk gå de eldre tradisjonene til verks, og prøve ut gamle kornsorter i maltingen. I tillegg til norsk humle og norske urter (!).
 
- Det er stor og økende interesse for matspesialiteter her i landet. Det gjelder også for øl med lokal tilknytning, historie og smak, sier Ragnar Eltun, forsknings- og avdelingsleder ved Bioforsk Øst Løken i Valdres, på Bioforsks nettsider.

I Valdres bygger de et eget malteri, for å kunne teste ut lokale byggsorter – som per i dag er «borte» fra de norske kornåkrene. Gjennom et prosjekt de har kalt «Smaken av norsk øl», vil de skaffe kunnskap om produksjon og bruk av norsk malt, humle og urter.

- Mikrobryggeriene vil gjerne ha råstoff med lokal tilknytning og historie. Det er vanskelig i dag, da nesten alt råstoffet med malt, humle og andre smakstilsetninger blir importert. Derfor ønsker vi sammen med bransjen å få ny kunnskap om hvordan en kan produsere og bruke norske råvarer. Og sikre at de får god nok kvalitet.
 

Legg til kommentar

25. juli, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?