Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Positiv utvikling blant unge røykere
Del artikkelen med venner og kolleger

Den yngre delen av befolkningen har vendt ryggen til den såkalte ”kreft-pinnen”: færre røyker nå daglig.

Norges neste generasjons nasjonsbyggere har tatt til vettet. Per i dag røyker stadig færre i alderen 16-24 år daglig, og tallet for 2012 var kun syv prosent for denne gruppen. Det er en fjerdedel av hva det var rundt år 2000. Fortsatt er det dog stabilitet i andelen som røyker av og til.
 
Blant den voksne nordmann var det 16 prosent av oss som røykte daglig, og ni prosent som snuset. Det skriver Statistisk Sentralbyrå (SSB).
 
Generelt har prosentandelen som røyker daglig vært synkende i lang tid. Fra vi feiret inngangen til et nytt millenium og til i dag, har antallet blitt nært halvvert. Blant befolkningen i alderen 16-74 år var det altså bare 16 prosent som røykte daglig.
 
Det er i befolkningsgruppen 45-54 år vi finner de sorte fårene: de som har røykt mest, gjennomsnittlig, i alle år de siste tolv årene.
 
Røyker – OG snuser
 
En trend har dog meldt seg: snusbruken har med årene blitt annerledes blant befolkningen. For det første stiger den ørlite fra 2008 til nå. I 2008 svarte seks prosent at de snuste, i 2012 var det steget til ni prosent. Én konstant var å merke: ved begge årene meldte fire prosent at de snuste av og til.
 
Blant de som røyker daglig, er snusbruken på samme nivå som blant resten av befolkningen. Mens for dem som bare røyker av og til, er derimot snusing veldig utbredt. En av fem snuser daglig og åtte prosent av og til. Det er dermed nærliggende å lese ut fra disse tallene at snusing gjerne erstatter noe av røykebehovet personen føler.
 
Fordommer liv laga
 
En fordom kan vi faktisk gjerne holde på: flest trøndere snuser. Både blant menn og kvinner var daglig snusing i årene 2008-2012 mest utbredt i de to Trøndelagsfylkene – og i Nordland. Det laveste nivået snusere fant man i Finnmark – for begge kjønn.


Legg til kommentar

25. juli, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?