Utvikler ikke egne ansatte
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
To parallelle undersøkelser viser at kun halvparten av arbeidsgiverne har planer for etter- og videreutdannelse av sine egne ansatte. De ansatte må i mange tilfeller selv ta grep for å holde seg oppdatert.
På oppdrag fra seniorpolitikk.no har MMI spurt ledere i 546 bedrifter om deres strategi for videreutvikling av de ansattes kompetanse. Nær halvparten (47 prosent) av disse mangler en personalpolitisk strategi for å beholde og videreutvikle eldre arbeidstakere (45+).
Dette bekrefter en undersøkelse gjort av NITO, fagorganisasjonen for ingeniører og teknologer, som konkluderer med at en av tre norske ledere ikke har noen som helst ordninger for etterutdanning.
- Som arbeidstagerorganisasjon er det alarmerende at det er så mange som ikke har noen plan for å videreutvikle kompetansen til egen ansatte, sier president Marit Stykket i NITO til aftenposten.no.
Store bedrifter mer bevisste
Blant ledere i små bedrifter er det kun en av tre ledere som har en forståelse av hva som ligger i begrepet humankapital. Humankapital er verdien på de ansattes kunnskap, og i en beregning gjort av Finansdepartementet ble humankapitalen verdsatt til 11 ganger verdien av petroleumsformuen.
Ledere i store bedrifter (bedrifter med mer enn 50 ansatte) har derimot en større bevissthet i forhold til bedriftens humankapital, og det er også her man har gode planer for videreutvikling av arbeidstakernes kompetanse.
Fremgang i kommunene
Undersøkelsen gjort av MMI viser at ledere i offentlige sektor kommer bedre ut en ledere i private virksomheter. I privat sektor er det 56 prosent som sier de mangler en strategi for å beholde og videreutvikle eldre arbeidstakere. I stat og kommune er prosentandelen henholdsvis 42 og 31 prosent.
Direktør Åsmund Lunde i Senter for seniorpolitikk sier han er positivt overrasket over at især kommunene synes å ha gjort seniorpolitikk til en del av personalpolitikken.
– Forskning har tidligere avdekket at seniorer over 60 i kommunesektoren deltar mindre på kurs og i opplæring enn yngre medarbeidere (Mykletun og Solem , 2001). Nå kan mye tyde på at kommune-Norge har begynt å ta aldersutfordringen på alvor, sier han.
[Les artikkel hos seniorpolitikk.no]
[Les artikkel hos aftenposten.no]
a>
x;>