Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


FA om likelønn

Likelønn

Likelønnskommisjonen

Del artikkelen med venner og kolleger

Flere kvinner i lederstillinger vil minske lønnsgapet mellom kvinner og menn, mener Alexander A. Lange i Finansnæringens Arbeidsgiverforening.

I en serie på ti intervjuer presenterer Likelønnskommisjonen de største arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjonene i Norge. [Les hele intervjuet på likelonn.no]

Alexander A. Lange er siviløkonom og kontorsjef i Finansnæringens Arbeidsgiverforening, hvor han blant annet har ansvar for lønnsstatistikken. Lange har tidligere deltatt i en arbeidsgruppe for likelønn hvor FA og LO var representert.

- Er det lønnsforskjeller mellom kvinner og menn i FAs medlemsbedrifter?
- Det finnes et statistisk lønnsgap mellom kvinner og menn i vårt forhandlingsområde. I snitt tjener kvinnene 84 prosent av gjennomsnittslønnen for menn, forteller Lange.

Blant menn og kvinner som har samme stilling tjener kvinner mellom 90 og 98 prosent av hva menn gjør. Dette forklarer Lange med forskjeller i utdannelse, ansiennitet, ansvar og alder.

Hovedgrunnen til at menn generelt tjener mer enn kvinner tror Lange kommer av at menn og kvinner har ulike stillinger, samt at det er få kvinner i ledende stillinger.

- Min erfaring er at kvinner og menn forholder seg ulikt til risiko, trygghet og fleksibilitet.  Dette gir trolig ulike prioriteringer når det gjelder hva menn og kvinner ønsker seg av en jobb, sier han.

FA har lenge arbeidet for likestilling i arbeidslivet, og har blant annet full lønnskompensasjon under fødselspermisjon og krav om kjønnsoppdelt lønnsstatistikk i alle medlemsbedrifter. I tillegg satser FA på å øke kvinneandelen i ledende stillinger i finansnæringen.

- Organisasjonene i næringen samarbeider om et utviklingsprogram for kvinnelige talenter, som heter Futura-prosjektet. Dette programmet retter seg mot kvinner som ønsker å nå til topps i finansnæringen, forteller Lange.

- Hva er din hovedutfordring til Likelønnskommisjonen?
- Jeg håper at Likelønnskommisjonen vil bidra til å utvide kunnskapen om sammenhengene som bidrar til
lønnsforskjeller mellom kjønnene, slik at debatten kan bli mer balansert, fremhever Lange.

FA om likelønn

23. februar, 2007

Silje

Ville bare si at jeg setter stor pris på denne intervjuserien og "bloggen" til likelønn er kjempesmart. Veldig bra. Gleder meg til de neste intervjuene, og håper på flere kronikker fra Anne Enger :)

Legg til kommentar

22. mai, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?