Oppfølging av sykefravær - In Absentia
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Trøtte minutter om morgenen
Del artikkelen med venner og kolleger

Problemer med å våkne ordentlig de første øyeblikkene om morgenen? Ikke så rart. Ifølge en miniundersøkelse ved University of Colorado, er hjernen på grensen til å være full ved denne tiden. 

Søvninerti heter fenomenet man opplever om morgenen når man ikke helt klarer å komme seg opp av sengen. Kroppen holder deg tilbake under dyna, og hjernen prøver iherdig å overbevise deg om at du skal legge deg til å sove igjen.

De første minuttene etter at man våkner skal brukes til å lade opp hjernen, og det betyr en tøff tid for deg. I det vekkeklokka forsøker å vekke deg på den minst skånsomme måte, prøver hjernen de første sekundene og minuttene å overtale deg til å gjøre som du vil: å sove. Søvneksperter kaller det søvninerti. På folkemunne heter det å være groggy. 

Søvninerti er som å være full

The Journal of the American Medical Association la nylig fram en studie som forteller oss noe om denne perioden av døgnet.  

- I en kort periode kan effekten av søvninerti være like dårlig eller verre enn å være lovlig full, skriver Kevin Wright, ved University of Colorado, i rapporten.

Studien som rapporten kommer fra, er dessverre relativt liten, så resultatene holder ikke mål for å kunne kalles endelige, selv om den var noe omfattende for de som var med i den. En kvinne og åtte menn var deltakende, alle i en alder rundt 29 år. Før undersøkelsen ble igangsatt, var det dog forsikringer om at de ni personene ikke hadde søvnproblemer, og heller ikke krysset tidslinjer eller arbeidet skift nylig. Studien hadde som mål å lære hvor ille det faktisk er å våkne, og hvor bra kroppen klarer å reagere på oppgaver man får raskt etter vekking. 

I tre uker ble deltakerne testet hjemme, hvor de fikk sove åtte timer hver natt. De måtte samtidig unngå alkohol, medisiner, nikotin, koffein på ettermiddagen og fristende ettermiddagslurer.

Testet enkle mattekunnskaper 

Etter å ha disiplinert kommet seg gjennom disse tre ukene, tilbrakte de ni en uke på et søvnlaboratorium. I de første seks dagene sov de i det samme tidsrommet som tidligere, men ble nå i tillegg satt på noen enklere tester. De skulle bruke noe tid på å plusse sammen tosifrede tall, for å utfordre deres korttidshukommelse, telleevnen og hvor raskt man tenkte.

Den neste natten ble deltakerne igjen vekket etter åtte timers søvn. Da tok de straks en ny regnetest. Ikke overraskende gjorde deltakerne det mye dårligere på denne testen enn de øvrige. Etter 20 minutter ble utførelsen nærmere normalt.  

Denne dagen ble deltakerne holdt våkne i 26 timer, før de igjen fikk en test med mattespørsmål. Resultatene viste at de regnet bedre etter en våkennatt enn etter å ha våknet etter åtte timers søvn.

Søvn er bra for kropp og sjel 

Selv etter dette er bevist, bør man allikevel ikke ha for mange våkennetter med det håp om at du skal få et klarere hode om morgenen. Riktig mengde søvn gjør deg både slank og smart. Det er også kjent at mangel på søvn kan gi depresjoner for eldre.

Ikke alle personer opplever søvninerti. Leger, soldater og ulykkesarbeidere, som brannmenn, er innstilt på å vekkes raskt og være klare for arbeid på sekunder, skriver forskerne. 

[Les artikkel hos Mozon]
[Les artikkel hos Aftenposten]

a>
x;>online bookx;>online book

Legg til kommentar

01. november, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?