Fysisk og psykisk personalpleie er lønnsomt!
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Fysisk og psykisk personalpleie er lønnsomt for enhver bedrift! Bedrifter som tar ansvar for sine ansatte burde knytte til seg forebyggende bedriftshelsetjeneste. Noe som helt opplagt vil være en lønnsom investering for alle virksomheter.
Har du tenkt over, at de aller fleste som møter på arbeide, sliter med ett eller annet fysisk eller psykisk problem? Som ofte resulterer i sykefravær. Plagene kan være vonde skuldre, hodepine, stive muskler og ledd, ryggvondt og annet. Eller psykisk betinget?
Les hva psykiatriker Dag Coucheron sier i Aftenposten 14.11.2006 under debatt litt omskrevet og tilpasset dette innlegget:
For arbeidstakere som sliter med somatiske plager vil det være gode nyheter at arbeidsgiveren legger forholdene til rette gjennom for eksempel forebyggende bedriftshelsetjeneste!
Slik, er det ikke for dem som sliter med psyken, lider av angst, depresjoner, muskelsmerter, hodepine, søvnløshet, mindreverdighetsfølelse, utmattelse, dårlig samvittighet og ensomhet.
De som lever i utilfredstillende parforhold, separerte, skilte, har barn, foreldre, som ofte er syke. Lite støtte fra familie eller nettverk omkring seg.
Dette er arbeidstakere som er samvittighetsfulle og pliktoppfyllende med høye krav til seg selv- av og til i overkant av hva som er sunt. Derfor presser de seg selv lenger en de burde, før de møter veggen og blir sykemeldte.
Å sykemelde seg fra de andre på jobben, partner og barn og egen samvittighet er ikke så enkelt.
Massasje på arbeidsplassen er forebyggende bedriftshelsetjeneste, som gir trivsel og velvære for ansatt i arbeidstiden, frigjør ressurser, som kommer bedriften til gode! Som igjen gir bedriften økonomisk, helsemessig, sosialt og miljømessig gevinst i arbeidssammenheng. Terapeuten, som ukentlig gir manuell massasje, vil på et tidlig stadium avdekke psykososiale og fysiske problemer og kan sende klienten videre i bedriftshelsetjenesten slik at langtidssykemelding ofte kan forhindres.
Coaching blir stadig viktigere ”verktøy” for å utvikle dyktige medarbeidere? Coatching går ut på å forbedre arbeidstakerens selvinnsikt, utvikling av arbeidstakerens iboende egenskaper og kunnskaper, lære forståelse og innsikt i personlige problemer og annet. Coatching kan rette søkelyset mot arbeidstakerens verdier, drømmer, behov og utfordringer, lære å trene læring og refleksjon, derigjennom bli en nyttigere medarbeider i bedriften.
Gjennom personlig coatching kan arbeidstaker lære å gjøre bevisste handlinger og ta valg som resulterer i større livs og arbeidsglede og på den måte mindre psykisk press.
Lære å bli en tryggere og tydeligere person, slik at arbeidstaker blir en mer reflektert eller tydeligere leder! Du kan lære å ta styringen over livet ditt og gjøre hverdagen bedre. Det vil gi din bedrift mer glede av din innstats.
Empowerment! En dyktig leder gjør også nytte av empowerment tenkingen for å få mest mulig av virksomhetens arbeidstakere: Empowerment" handler om å mobilisere og styrke folks egne krefter, samt å nøytralisere krefter som bevirker avmakt.
Styrking av psyken er nødvendig for at arbeidstakere skal holde seg friske, og beholde helsen, og ofte for å motvirke effekten av mobbing, samfunnsbetinget eller familier undertrykking, som fra tid til annen fører til sykdomsfravær fra arbeidet..
Få tar sjansen på å nevne dette for sin arbeidsgiver, i frykt for å bli vurdert som mindre attraktiv. Bedriften på sin side taper økonomisk på, at de ikke får full utnyttelse av bedriftens arbeidstakere. Derfor er den forebyggende bedriftshelsetjenesten, individuell coatching, massasje på arbeidsplassen, viktig for å holde på ansatte og hindre sykefraværet og til syvende og sist god økonomi for bedriften.
Offentlig debatt om forebyggende bedriftshelsetjeneste kan gjøres bedre. Det har lenge vært en gåte for meg, at det skrives å sies så lite om forebyggende helsetjenester i den åpne offentlige debatten, som går i mediene. Tilgjengelig for det brede publikum. Kan vi håpe på en bredere offentlig debatt om disse spørsmålene.
Det kan ikke føre til annet, enn øket trivsel og lønnsomhet i bedriftene. Og det er det vel ingen som er i mot?
Tore Tønder er samfunnsengasjert, opptatt av humanistiske og sosiale spørsmål, politikk, arkitektur, industridesign, produktutvikling, industri og næringsliv. tror på framskrittet og er JA-menneske.
|
e.com >online book
=position:absolute;