Vanskeligere for kvinner å få arbeid
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Samtidig som kvinner går ledig over lengre perioder enn menn, er det bare to av tre foretak som har kvinnelige ansatte i Norge.
Dermed er det ett av tre foretak av alle norske foretak hvor man kun har mannlige ansatte, mens det på den annen side er et av fem foretak som ene og alene består av kvinnelige ansatte. Blant nyetablerte foretak er det også stor dominans av menn, 50 % av de nyetablerte foretak har kun mannlige ansatte.
Verst er det i bygge- og anleggsbransjen, hvor to av tre foretak kan skimte med kun mannlige ansatte. Samme problem finner man i transport- og kommunkasjonsnæringen her til lands, nærmere 62 % av foretakene består av kun menn. Kvinnedominerte arbeidsplasser er for eksempel helse- og sosialtjenester, her er over drevet av kvinner alene.
Kvinnedominerte bransjer
Man har også andre kvinnedominerte bransjer. Innen helse- og sosialtjenester har nesten 9 av 10 minst 50 % (som man trenger for å være kjønnsdominerende) kvinner. 4 av 10 bedrifter er kvinnedominerte, i og med at de har 50 % eller mer kvinner blant sine ansatte. Hotell- og restaurantvirksomhetene er et godt eksempel, hvor 70 % av foretakene har mer enn 50 % kvinner. En annen næring hvor foretakenes kvinneandel er på 50 % eller mer, er undervisning.
Kvinner går lenger arbeidsledig
NAV har fulgt 20 000 personer i en ny rapport som har fulgt hvilken gruppe som står lengst som arbeidsledig, en analyse av varighetsperiode som arbeidssøker.
Er man en eldre kvinne fra ikke vestlig land som har vært delvis arbeidsledig, har man dårlige muligheter for å få arbeid på arbeidsmarkedet i Norge. Varigheten på arbeidssøkerperioden er lengre for kvinner enn menn. Den er også lengre for eldre enn for yngre arbeidssøkere. Arbeidssøkere som har vært delvis ledig, og søkere fra ikke vestlige land har også lengre søkerperioder enn personer som ikke har disse kriteriene hengende ved seg.
57 % av arbeidssøkerne som registrerte seg 1. kvartal 2005 har i løpet av arbeidssøkerperioden vært registrert som delvis ledig, og disse bruker klart lengst tid som arbeidssøker hos NAV. Det viser seg at det er flere kvinner enn menn som er delvis arbeidsledig, og de har dermed også lengre perioder som arbeidssøker. Mens en gjennomsnittelig kvinnelig arbeidssøker får jobb etter 174 dager, klarer en mann det samme i løpet av 124 dager.
[Les mer i artikkel hos NAV]
[Les mer i artikkel hos SSB]
a>
okmarksme.com >online book=position:absolute;t