Lønnsvekst til sjefene
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Tall fra det tekniske beregningsutvalget (TBU) viser at også toppledere i næringslivet har hatt en god lønnsvekst i 2007.
Lønnsveksten utgjør i gjennomsnitt 6,8 prosent i 2007, mot 8,9 prosent året før. Noe som er en nedgang i seg selv, men stilt opp mot lønnsveksten for lønnstakere i alt på 5,4 prosent er det en god fremgang. Mens toppledere i små og mellomstore foretak ligger på nivå med andre lønnstakere, er det toppledere i de største foretakene (med over 250 ansatte/lønnsforhold) som drar opp med en lønnsvekst på hele 21,0 prosent i 2007.
Provoserende
LO-leder Roar Flåthen mener denne veksten er provoserende, og mener at det ikke er positivt i forhold til årets lønnsoppgjør.
- Nok engang ser vi at de samme gruppene som roper på ansvarlighet og forventer moderasjon fra andre, totalt fritar seg selv fra denne ansvarligheten, sier LO-leder Roar Flåthen til lo.no.
Det er i de største foretakene at den høye lønnsøkningen finner sted. Av de store foretakene, med 250 ansatte eller mer, har en fjerdedel av topplederene hatt en lønnsøkning på 30 prosent. Det er også toppledere med en gjennomsnittslønn på over fire millioner fra før.
- Den økningen er for høy, sier Finn Bergesen jr., administrerende direktør i NHO.
Fare for renteøkning
- Næringslivet går bra med god lønnsomhet og stor fortjeneste. Det er ikke minst LO-medlemmenes fortjeneste. Så ser vi at dette slår ut i høy lønnsvekst og store bonuser – for en privilegert gruppe. Det er nedslående at eierne og deres representanter i bedriftsstyrene i våre største bedrifter ikke forstår at de bygger opp under en grådighetskultur som bidrar til å svekke næringslivets konkurranseevne og setter arbeidsplasser i fare. Når enkelte ledere forsyner seg så grovt som de her har gjort, vil det få virkninger for mange flere nedover i rekkene. Det er ledernes lønnsvekst som er den største faren for renteøkninger, sier Flåthen.
NHO-direktøren tror derimot at dette ikke er en langvarig utvikling, og spår en annen utvilking i 2008.
- Dette har skjedd i en høykonjunktur. Vi tror vi vil se en helt annen utvikling når vi i år ser ut til å passere denne toppen og går mot magrere tider. Da regner vi med at dette også vil speile seg i lønninger, bonuser og opsjoner, sier Bergesen jr.
(31.3 2008)
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|