Dansker på jobbdeling
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
I et forsøk på å unngå oppsigelser, lar danske bedrifter sine ansatte dele på arbeidstiden. I praksis gir det arbeidstakerne en ukes arbeid med påfølgende uke fri.
Antallet på slik type jobbdeling er tidoblet det siste halvåret. Alene 3Fs industrigruppe skriver at de mener hele 6000 medlemmer fordelt over 194 arbeidsplasser, nå deler broderlig om arbeidstimene. Det melder forbundet nettside i følge FriFagbevegelse.no
- Utviklingen har vært dramatisk stigende. For våre medlemmer er det et spørsmål om å utsette en oppsigelse så lenge som mulig, og aller helst unngå den, uttaler industrigruppens formann Børge Frederiksen.
Ekstrem økning i deling
- Vi har opplevd en eksplosjon i arbeidsfordelinger. Antallet har aldri steget så fort på så kort tid, sier Otto Nielsen, leder for arbeidsløshetskassen i forbundet Træ, Industri og Byg.
Nielsen sier antallet medlemmer i ordningen har vokst drastisk, fra 114 i sommermåneden august, til 1269 i årets første måned. Parallelt har tallene i Dansk Metall vokst fra 51 i september til 525 i januar.
Dansk Metall mener sågar at friukene kan brukes til etterutdanning. På den måten blir de ansatte både oppkvalifisert og får full lønn i steden for dagpenger.
Finner ikke løsningen
- Mange bedrifter har problemer med å få kabalen til å gå opp, fordi det bare er disse tre mulighetene. Det er bestemt bruk for større fleksibilitet, sier Jesper Madsen, sjefkonsulent i DI til Berlingske Tidende.
3F er imidlertid skeptisk til forslaget om å forlenge ordningen ut over 13 uker:
- Ellers blir det ikke lenger snakk om en midlertidig krise, og da er det kanskje behov for helt andre ting, mener Børge Frederiksen.
Politikerne må ikke toe sine hender
LO tror ikke det er lurt at politikerne venter til arbeidsledigheten topper seg. Det kan få store konsekvenser.
- Politikerne må ikke sitte på hendene og vente på at arbeidsløsheten kommer opp på feil side av 100.000. Vi risikerer å miste de positive gevinstene som er oppnådd de siste årene, hvor noen av de svakeste gruppene er kommet inn på arbeidsmarkedet, sier LO-leder Harald Børsting.
(2.2 2009)
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|