Oppfølging av sykefravær - In Absentia
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Slik trives du på jobben
Del artikkelen med venner og kolleger

Nå har forskere funnet ut hva som skal til for at vi skal trives på jobben. Det viktigste er at vi tør å si klart ifra om hva vi mener.

Den svenske organisasjonen Prevent har nemlig kartlagt hva som skal til for at vi trives på jobben. De har intervjuet 700 yrkesaktive personer for å finne det de såkalte friskfaktorene. Aller viktigst er det å ha et åpent arbeidsmiljø der ingen er redd for å si meningen sin, går det fram i en artikkel i siste nummer av fagbladet Arbeidervern.

Forsker Bjørg Aase Sørensen ved Arbeidsmiljøinstituttet støtter undersøkelsen, men tror mange arbeidstakere frykter at de kan miste jobben dersom de mener for mye.
-           Det har stor verdi for folk at de er meningsberettiget. I omstillingstider opplever man ofte at det blir taust på arbeidsplassen når usikkerheten sprer seg. Arbeidstagerne mangler tillit til at det man sier blir tatt opp i beste mening, sier Sørensen.

Optimisme
Videre på lista er framtidsoptimisme og muligheter til å påvirke arbeidssituasjonen sentralt. Sørensen framhever på sin side at det er ulik oppfatning om hva som skal til for man skal trives på arbeidsplassen.
-           Disse faktorene kan lett rangeres annerledes fra gruppe til gruppe. For lavtlønte kan materiell trygghet være viktigere enn å si meningen sin. Det er snakk om et behovshierarki, påpeker arbeidsmiljøforskeren. Dette går da også fram av resultatene i den svenske undersøkelsen.

Kjønnsforskjell
Undersøkelsen viser nemlig at menn og kvinner har ulik oppfatning av hva som skal til for å trives på jobben. Kvinner ønsker ikke bare et åpenhjertig arbeidsmiljø, men de er også opptatt av at ting er i orden på hjemmebane. Barnehageplass og en god skole for barna er viktig for at de trives på jobben. Menn på sin side setter stor pris på fleksibel arbeidstid. De krever også variasjon i arbeidsoppgavene for å trives.

Samtidig er det også forskjell på gamle og unge. Resultatene av undersøkelsen viser at jo eldre du blir, jo mer opptatt er du av at arbeidet oppleves som viktig. De eldre arbeidstagerne ønsker å produsere noe nyttig.
-            Problemet er at det ikke alltid er like lett å følge opp slike friskfaktorer. Det er ikke nok å vite, vi må også ville, mener arbeidsmiljøforsker Sørensen.


Legg til kommentar

01. november, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?