Oppfølging av sykefravær - In Absentia
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


På verdenstoppen i jobbing
Del artikkelen med venner og kolleger

Norge ligger i verdensstoppen når det gjelder andelen av befolkningen som jobber. Dermed er ikke nordmenn så late og arbeidssky som enkelte vil ha det til, men vi er glad i mye fritid: En gjennomsnittlig arbeidsdag i Norge er 25 prosent kortere enn i USA, viser nye tall fra OECD.

 

Denne uken offentliggjorde Organisasjonen for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) 2003-statstikk for arbeidslivet i den rike delen av verden. De rike landene i Europa, Asia og Amerika er medlemmer i OECD.

 

Fritidsglede

Økonomiprofessor Guttorm Schjelderup ved Norges Handelshøyskole synes ikke korte arbeidsdager er uttrykk for latskap.

-          Fritid gir oss gleder på samme måten som ting vi kjøper oss i butikkene. Folk ønsker både fritid og penger. Men har man fritid, tjener man ikke penger. Kostnaden ved å ha fritid, er tapt inntekt. Hvis folk kan velge fritt, vil de velge en optimal miks mellom jobb og fritid, sier han til Aftenposten.

Han tror de gjennomgående høye inntektene i Norge gir ønske om mye fritid.

Mange på deltid


Blant OECD-landene er det bare Sveits og Island som har større andel av den voksne befolkningen ute i arbeidslivet. Tre av fire nordmenn har jobber. I OECD er det i gjennomsnitt to av tre som er i jobb.

Lav gjennomsnittlig arbeidstid betyr mye deltid. Av rundt 2,2 millioner sysselsatte i Norge, jobbet 600 000 deltid i fjor, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Særlig blant kvinner i offentlig sektor er deltidsprosenten svært høy. SSB kartlegger om deltidsarbeid er frivillig eller ikke. For i fjor anslo SSB at 86 000 av de deltidsarbeidende ønsket å jobbe mer. Det betyr at 85 prosent er fornøyd med sin deltid. Resten av tiden brukes til husarbeid, barnepass og diverse fritidsaktiviteter.

Vi ligger på bunn i gjennomsnittlig arbeidstid pr. sysselsatt. I USA jobbes det i gjennomsnitt 1800 timer pr. år, mens det i Norge jobbes rundt 1300 timer.

 

Skaper mye

Til tross for få timer på jobben, produseres det like mye pr. innbygger i Norge som i de andre OECD-landene. Få timer på jobben kombineres med at mange jobber og at hver enkelt er effektiv. Målt ved samlet produksjon (bruttonasjonalprodukt) pr. innbygger ligger Norge 10 prosent over gjennomsnittet for OECD-landene. Det er da korrigert for utvinningen av olje og gass, som er uttak av formue i stedet for verdiskapning. Men vi ligger nesten 30 prosent lavere enn i USA.

 

Kilder: OECD og Aftenposten.

 

f

Legg til kommentar

01. november, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?