Dødsulykker
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Hvert dødsfall er ett for mye, og bedre sikring kan redde liv. I år ligger antallet dødsulykker til å bli rekordlavt, men fremdeles er det mye å lære av tidligere ulykker. Arbeidstilsynet har samlet korte hendelsesforløp på sine nettsider.
Pr. 1. november har Arbeidstilsynet mottatt melding om 27 dødsulykker i 2004. På samme tidspunkt i fjor var det meldt om 42 dødsfall. Totalt omkom 49 personer i landbaserte arbeidsulykker i 2003.
I 2001 registrerte Arbeidstilsynet det laveste antallet arbeidsrelaterte dødsfall noen sinne: 37. Dersom tendensen i år holder seg, kan det komme enda lavere i 2004.
Kameratskap viktig
Det danske Arbejdsmiljøinstituttet (AMI) har i en undersøkelse konkludert med at kameratskap og felles ansvarsfølelse er viktig for å forhindre arbeidsulykker. I Danmark mistet 67 personer livet i en arbeidsulykke i fjor, og den danske arbeidsministeren Claus Fredriksen har iverksatt en evaluering av straffebestemmelsene i arbeidsmiljøloven.
Når det skjer en dødsulykke, skal den straks meldes til Arbeidstilsynet og politiet. Arbeidstilsynet vurderer om det foreligger brudd på bestemmelser i arbeidsmiljøloven og tilhørende forskrifter, og om det er sammenheng mellom dette og ulykken som har skjedd.
Politiet henlegger
Avhengig av konklusjonen, anbefaler Arbeidstilsynet politiet å reise tiltale eller henlegge saken. Tall NRK Brennpunkt har utarbeidet viser imidlertid at halvparten av sakene ikke blir fulgt opp.
Straffen for brudd på arbeidsmiljøloven er i de fleste tilfellene bøter. Bøtenivået varierer svært, avhengig av forholdene i saken, fra 10-20 tusen og opp mot en million.
De senere årene har det vært flere eksempler på strengere straffer for alvorlige brudd på regelverket. Det er idømt forelegg på 1 million i flere tilfeller, og det er også gitt dommer på ubetinget fengsel.
Januar 2005 starter rettsaken etter dødsulykken der to bygningsarbeidere omkom under rehabiliteringen av Kampen skole. Dette er første gang noen er anklaget for uaktsomt drap etter en arbeidsulykke.
[Les om tidligere ulykker]
[Les artikkel hos Arbeidstilsynet]
[Les artikkel på nrk.no]
[Les tidligere artikkel]
(4.11 2004)
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|