Oppfølging av sykefravær - In Absentia
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Vi bør slutte å jobbe med sykefravær som et problem!
Del artikkelen med venner og kolleger

Vi har i løpet at de siste tiårene brukt flere titalls millioner kroner til å forske på hvorfor 7-8% av oss er borte fra jobb.  Konklusjonene har for en stor grad handlet om belastningsskader og  forkjølelse og i det hele tatt:  Sykdom.

 

Magnar Kleiven har utdannelse som lege, akupunktør og bedriftsøkonom. Han har hatt egen allmennpraksis i 8 år i Langesund i Telemark, senere bedriftsoverlege i Skien kommune, bedriftslege og sjeflege ved Norsk Hydro, Porsgrunn. I samme selskap har han arbeidet med organisasjonsutvikling og teamutvikling. Han har arbeidet 2 ½ år som medisinsk fagsjef i Næringslivets Hovedorganisasjon med inkluderende arbeidsliv, arbeidsmiljø og sykefravær som arbeidsområder. Han jobbet som bedriftslege i HMS-tjenesten i Sandefjord i 9 måneder før han gikk over i heltidsstilling i Vivilja AS, der han er nå.

Det har forundret meg at vi nesten ikke har brukt noe som helst av økonomiske ressurser på å finne ut hvorfor 93% av oss faktisk er på jobb.  De som har forsøkt det konkluderer med nærværsfaktorer som trivsel, jobbtilhørighet, interessante arbeidsoppgaver, god ledelse osv. 

 

Det ligger jo i ordet.  Sykefravær.  Fravær på grunn av sykdom.  Hva gjør en når en er syk?  En er hjemme fra jobb  Hva gjør en hjemme?  I stor grad det samme som på jobb?  Hvorfor er vi hjemme da?  Er dette et spørsmål som provoserer oss?

 

Sykefravær er ikke et spørsmål om å være syk eller frisk, men om et aktivt valg hvor vi skal være når vi har fysiske eller psykiske eller sosiale begrensninger.  Når vi mennesker er syke er vi nesten alltid mer friske enn vi er syke.  Selv brakk jeg to ribbein i vinter.  Det gikk ganske fort over fordi jeg hele tiden tenkte på de 22 ribbeina som fortsatt var hele.  Hvis vi har fokus på det som er friskt vil det syke komme i bakgrunnen.  Og de fleste undersøkelser viser at vi blir fortere friske når vi er på jobb enn når vi er hjemme.  Vi må erkjenne at det valget vi gjør om hvor vi skal være når vi er syke i liten grad avhenger av hvor syke vi er, men i større grad om hvilken jobb vi skal velge å gå til.  Dersom denne jobben er et sted vi gleder oss til å gå på er det logisk at valget blir jobben i større grad enn om jobben er pyton.

 

www.absentia.no har i høst hatt en spørreundersøkelse om aktiv sykmelding senker sykefraværet.  72% har svart ja.  Dette er veldig interessant fordi aktiv sykmelding ble ikke innført for å redusere sykefraværet på kort sikt, men for å øke jobbtilhørigheten.  Statistikk fra Rikstrygdeverket viser at halvparten av dem som er


En sann artikkel :)

08. april, 2005

Susanne

Denne artikkelen traff meg veldig godt i mitt arbeid. Vi er en liten bedrift der alle trives, og nærværsfaktoren er derfor nesten 100%. Mange sier det er enklere for små bedrifter å holde sine ansatte friske, og dette bruker vi til det positive. Ved de fleste sykemeldinger benytter vi aktiv sykemelding i en eller annen form, slik at den ansatte holder kontakt med bedriften og sine kolleger. Dette er veldig viktig for å holde folk i arbeid!

Nærværsfaktoren er viktigere

20. mai, 2005

Maren

Nå som sommeren nærmer seg er det mange som ser frem til et par uker med familie og venner. Gjerne langt vekke, og vekk fra alt arbeid og stress på jobben. Men, etter disse ukene ser de fleste frem til å sette i gang igjen på spennende arbeidsoppgaver og utfordringer de ikke fikk i ferien. En slik personlig utvikling tror jeg er det som skaper nærvær på en arbeidsplass. Man må ha muligheten til å utvikle seg sammen med sine kolleger.

Vi bør slutte å jobbe med sykefravær som et problem!

09. august, 2005

Grethe A.

Dette var en meget spennende artikkel. Jeg er enig med Maren i at personlig utvikling er en viktig del for å skape nærvær på en arbeidsplass. Det er selvfølgelig også andre elementer som spiller inn, men dette er definitivt viktig. Hvis man føler at man stagnerer (og har personlige ambisjoner), vil det lettere bli en trykket stemning. Til syvende og sist er nærværet avgjørende også for arbeidsmiljøet. Et godt nærvær i form av sosial utvikling og god utvikling av ens egne evner og bedriften, skaper et ønske om å være på jobb.

Vi bør slutte å jobbe med sykefravær som et proble

10. oktober, 2005

Morten A.

Noe av det du skriver er riktig, men jeg er uenig i at sykefravær ikke er et problem. Det finnes arbeidsplasser der sykefravær så definitivt er et problem, der de ansatte tar seg 3-dagere uten å tenke noe mer over det. Forhåpentligvis kan arbeid med IA og lignende prosjekter hjelpe disse arbeidsplassene til å bli bedre på arbeidsmiljø, og dermed gi sine ansatte de mulighetene de ønsker. Allikevel tror jeg det blir galt å motivere folk med og av økonomiske grunner. Bedrifter som kun ser på bunnlinjen når de iverksetter tiltak, har en tendens til å vente for lenge med å sette i gang tiltakene. Samtidig kan ansatte som lokkes med bonuser for å gå på jobb når de er syke, ende opp med lange sykefravær.

Legg til kommentar

19. juli, 2025
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?