Gründerboom
Del artikkelen med venner og kolleger
|
|
Fjoråret gav rekordmange nye bedrifter, og nærings- og handelsminister Børge Brende kaller utviklingen en gründerboom. Så langt ser 2005 ut til å bli et minst like bra år.
- Vi opplevde en ”gründerboom” i fjor, med en gjennomgående høy entreprenørskapsaktivitet over hele landet. Det er derfor veldig hyggelig at den positive trenden ser ut til å fortsette også i 2005, sier nærings- og handelsminister Børge Brende
13 496 nye virksomheter ble registrert i Foretaksregisteret i perioden januar-mai 2005. Dette er en økning på over 15% fra i fjor, viser nye tall fra Brønnøysundregistrene. Økningen i nyregistreringer er størst i Oslo, Buskerud og Hordaland. Samtidig har tallet på konkurser gått ned med 6%, sammenlignet med i fjor.
- De ferske tallene tyder på at det er gode tider i norsk næringsliv. Entreprenørskap og gründervirksomhet er avgjørende for å sikre innovasjon og vekst. Nyetablerte virksomheter sørger for at nye produkter og mer innovative løsninger får vokse frem i et næringsliv i stadig endring. Disse nye vekstskaperne er viktige for å hente ut potensialet i den kunnskapen og ressursrikdommen som finnes i Norge, sier Brende.
Innvandrere starter for seg selv
Tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) viser at spesielt innvandrere etablerer nye bedrifter. Selv om de ikke-vestlige innvandrerne kun utgjør 5,7 prosent av befolkningen, står denne gruppen bak 7,2 prosent av de privat eide foretakene som ble etablert i 2004. De vestlige innvandrerene utgjør 2,2 prosent av befolkningen, og stod for 4,1 prosent av nyetableringene.
I løpet av 2004 ble det registrert 28 119 nye foretak i Foretaksregisteret, noe som er 18 prosent flere enn for 2003. Ikke siden Foretaksregisteret ble etablert i 1988 er det registrert så mange nye virksomheter som i 2004.
Færre konkurser
Samtidig med økningen i nyregistreringer har det vært en nedgang i tallet på bedrifter som går konkurs. Fram til juni var det meldt inn 1 753 konkurser, en nedgang på over 6% sammenlignet med samme periode i 2004. Nedgangen er størst i Sør-Trøndelag, Buskerud og Nord-Trøndelag.
Brende ser på det som svært viktig å involvere studenter og elever til innovasjonsarbeid, slik at flere kan skape bedrifter i fremtiden. Regjeringen satser derfor på en egen strategiplan for entreprenørskap i skolen, som skal sette nyskapning på dagsorden fra barneskolen til universitet og høyskole.
– Hvis vi skal satse på entreprenørskap og oppnå en kultur som fremmer entreprenørskap, må vi begynne med de som er unge i dag, sier Brende. -De må få oppleve hvor givende det er å realisere en idé og skape verdier. Det er dagens unge som er de framtidige gründerne i norsk økonomi, og som skal forme framtidas næringsliv, sier Brende.
Samtidig gir han et lite spark til Arbeiderpartiet som har kritisert regjeringen for å ha en for dårlig næringspolitikk.
- Vi tror en ansvarlig økonomisk politikk, gode generelle rammevilkår, skattelettelser, satsing på utdanning, forskning, forenkling og innovasjon, veibygging og konkurranse i markedet betyr langt mer for næringslivet enn selektive støttetiltak til bedrifter som går dårlig, understreker Brende.
[Les pressemelding fra NHD om gründerboomen]
[Les pressemelding fra NHD om næringspolitikk]
[Se tall fra SSB]
>books
(13.6 2005)
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
|
|