Oppfølging av sykefravær - In Absentia
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


En økonomisk politikk for å bygge landet
Del artikkelen med venner og kolleger

Senterpartiet mener vi kunne hatt lågere ledighet og større verdiskaping med mindre bruk av oljepenger om oljepengene var brukt med nettopp dette som siktemål. I stedet har regjeringen fått flertall for å dele ut store skattelettelser til de som trenger det minst, og fått økt ledighet og uføretrygding og lågere skatteinngang som resultat. Over 100.000 har blitt presset ut av arbeidslivet de siste 4 år.   


Gjøre kaka større for å sikre velferden.

Senterpartiets hovedfokus er å utnytte landets ressurser på best mulig måte for å sikre velferden i dag og framover.  Landets viktigste ressurs er arbeidskrafta. Det er beregna at arbeidsstyrken på 2,4 mill. personer utgjør 10-15 ganger mer av nasjonalformuen  enn den samlede oljeformuen. Ut fra det kan beregnes at 40-50.000 færre i arbeid utgjør et årlig tap for samfunnet på 25 milliarder kroner! Tidligere statsråd Victor Norman kalte ledighet for den verste form for sløsing. Det er Senterpartiet helt enig med han i. Ledighet fører til økonomiske tap for samfunn og næringsliv, og dårlig økonomi, økte helseproblemer, utrygghet og lågere levealder for den enkelte.

 

Statistisk Sentralbyrå (SSB) har beregna at 47.000 flere ville vært i arbeid i dag om de 23 milliarder i skattelette i stedet var bevilget over statsbudsjettet til flere jobber i helse, skole og omsorg, til veibygging og til å stimulere det næringslivet som raskt gir nye jobber. Ifølge SSB ville ikke en slik endret budsjettering ført til høgere priser, rente og kronekurs .

 

Senterpartiet har fulgt en slik oppskrift de siste 4 årene. Mindre skattelette og 4-5 milliarder i økt bruk av oljepenger har gitt rom for mer til velferd og jobbskaping som igjen gir økt skatt og lågere trygdeutbetalinger. I hvert av disse årene har regjeringen måtte etterbevilge over 10 milliarder fra oljefondet for å dekke opp ”uventede” trygdekrav samt skattesvikt fordi mange har gått ledige og bedrifter har gått for halv maskin.

 

Hjelpe jobbskaperne

Situasjonen de senere år har vært spesiell i næringslivet. En rekordhøg kronekurs i 2002 og 2003 bidro til tap av minst 30.000 produksjonsarbeidsplasser. Teknologibedriftene beregna sine netto tap til over 30 milliarder kroner, fiskeri- og havbrukssektoren om lag 2.5 milliarder. Med slike tap er det ikke merkelig at selskapsskatten blir låg i flere år. Bedriftene sier nå at stabil kronekurs er den aller viktigste rammebetingelse. Det var også essensen i Senterpartiets forslag i 2002 om å presisere at rentesettinga skal ta mer hensyn til sysselsetting og produksjon. Det er Bondevik-regjeringens største feil at den ikke korrigerte kursen i rentepolitikken tidsnok. Det var et samla næringsliv som advarte mot å innføre inflasjons-styring av renta. Av partiene på Stortinget var det bare Fr.P. som ønsket inflasjonsstyrt rente inntil Arbeiderpartiet overtok i regjering i 2001.

 

Senterpartiet har de senere år foreslått 4-5 milliarder mer til en målrettet næringspolitikk med økt satsing på vei og bredbånd, økte bevilgninger til SND/Innovasjon Norge/kommunale næringsfond, og reduserte skatter og avgifter. Den statlige kapitalstyrken sammen med rike naturressurser og en kunnskapsrik befolkning mener vi gir store muligheter framover.  Tenk at oljevirksomhet, havbruk og IT-teknologi var ukjent for 40 år siden. De ville ikke blitt det vi kjenner i dag uten styring og særlige stimulanser.

           

Redusere tapspostene

Den største tapsposten er nevnt – det at folk i arbeidsfør alder ikke får bidra til verdiskaping. Det er over 700.000 i arbeidsfør alder som i dag lever av ulike trygder, og tallet har økt med 150.000 på 10 år. Statsminister Bondevik har kalt det ”bedre velferd” når bevilgningene til sykepenger, uføretrygd og dagpenger har økt så mye. Jeg tror ikke det oppfattes slik av de som er sagt opp, av seniorer som er presset ut av arbeidslivet eller av yrkeshemmede og innvandrere som har søkt i årevis på ledige jobber. Senterpartiet vil bl.a. redusere arbeidsgiveravgiften for alle over 55 år.

 

Trafikkulykker er beregna å gi årlige kostnader for samfunnet på 25 milliarder. Det vil være superlønnsomt å investere mer i å redusere ulykkesrisikoen og samtidig fjerne flaskehalser som næringslivet plages med. Og særlig i ei tid da mange fagfolk og maskiner har stått ledige! Senterpartiet har foreslått over én milliard ekstra hvert år til veiformål.

 

Den svarte økonomien synes å vokse sterkt. Det er lite tvil om at samfun


En økonomisk politikk for å bygge landet

24. august, 2005

Lars

Sp blir noe for sosialt for meg. Men, kritikken til regjeringen for de "uventede" ekstra utgiftene på 10 milliarder syns jeg er berettiget. Her har dagens regjering vært for dårlig. Angående arbeidsledigheten tror jeg de fleste partier ønsker denne så lav som mulig. Allikevel mener jeg det rød-grønne alternativet bør få ansvaret videre ettersom dagens regjering ikke har senket ledigheten, kun sendt flere ut i andre trygdeformer. Sentralisering er en ganske naturlig utvikling, ettersom utpostene av Norge ikke kan bosette så mange mennesker. Dessuten er det her de største utgiftspostene sitter i forhold til vanskelig kommunikasjon med bl.a. store veiprosjekter. At dagens unge ønsker å bo i byene ser jeg ikke noe problem med. Ja til EU ;)

Et godt alternativ

24. august, 2005

Espen

Sp har mange gode sider, og for meg viser teksten over at dagens regjering har vært for dårlige på mange områder. Allikevel er jeg usikker på at Sp har den beste næringspolitikken. Når en organisasjon som NHO slår fast at de er blant de dårligste, finnes det nok en grunn, selv om NHO til tider er vel markedsvennlige. Dessuten er Sp et godt grønt alternativ til Venstre. De satser på å bruke naturressursene på en god og bærekraftig måte.

Sp - ikke NHO sin favoritt...

24. august, 2005

Gunnar

Når jeg leser artikkelen skjønner jeg veldig godt at Sp ikke er NHO sin favoritt. Synes synspunktene i Høyre sin artikkel for to uker siden var svært mye bedre. Det virker på meg som om Senterpartiet nærmest ønsker å kvele det norske næringslivet ved å la det offtentlige styre sterker, samt binde armene på dem som ønsker å skape noe nytt. Penger er drivkraften til de fleste gründere, og Sp ser ikke ideer for bare trær. Dessuten er vel Sp det partiet som er mest negative til EU?

Sp er et sunt parti!

24. august, 2005

Kine

Det er ingen andre partier som tar et slikt ansvar som Sp. Det viser seg gang på gang ved kommunevalg, da Sp alltid gjør det sterkt. Det forundrer meg derfor at mange velger å stemme anerledes ved stortingsvalg. Sp sin viktigste og beste side er deres satsning på HELE Norge! De ønsker å skape liv (inkl. næringsliv...) i hele landet, og sikre en god og bærekraftig ressursbruk. I tillegg er det viktig at man reduserer de økonomiske og geografiske forskjellene her i landet... At de sier klart NEI til EU er ikke negativt. Vi nyter godt av å stå på utsiden og mange i nabolandene er misunnelige på oss. Sp er for folkestyret!

Sp ikke sunt for næringen!

25. august, 2005

Hakon

Sp er det mest fientlige partiet for næringslivet. De kommer til å sy puter under armene, og gi folk muligheten til å sitte tilbake med det de har. Kun Høyre vil legge til rette for nyskapning, med økonomiske virkemidler som virkelig hjelper. Hakon.

Sterke meninger...

25. august, 2005

Knut

Mange med kraftige meninger om dette tema og Sp sin arbeidslivspolitikk spesielt. Sp har alltid stått for en sikker arbeidslinje, der folk skal ha muligheten til å skape. Synes "skape arbeid, trygge velferd" er et veldig dekkende slagord for nettopp dette. En ting jeg er litt skuffet over etter å ha lest denne og Høyre sitt innspill på disse sidene, er at ingen nevner noe om IA og det videre arbeidet med IA...

Grisgrendte strøk ingenting for norsk næring

25. august, 2005

Kenneth

Distriktene får allerede mer enn nok, og allikevel flytter flere til byene. Tror dette sier det meste om Sp sin utgåtte politikk. Ja, det er viktig med forvaltning av de norske naturresursene, men jeg tror Sp går inn for dette i for stor grad. At det i dag finnes gårder i grisgrendte strøk er ikke finansielt sunt, og Sp må slutte å øke utgifter til å holde denne utkanten levende.

Sp viktig sosialt parti!

25. august, 2005

Reidar

Arbeidslivet er ikke alt her i livet. Flere prioriterer vekk lange arbeidsdager og karrierer for mer tid blant familie og venner. Jeg tror at dette også kommer til å smitte over på en sterkere følelse for distriktsnorge ved at mange vil tilbake til sine røtter, og finne tilbake til den roen som finnes i de "grisgrendte" strøk som Kenneth kaller dem.

Overbevisende

26. august, 2005

Stig

Teksten over synes jeg speiler Sp sine tanker om arbeidsliv og næring på en veldig bra måte. Jeg har selv kun gode erfaringer med å stemme Sp i min hjemkommune, og har også til vane for å stemme Sp ved stortingsvalg. Jeg er helt sikker på at mange ser på Sp som en veldig god representant for kommunene, og har sett resultatene av Sp i kommunestyret. Derfor oppfordrer jeg alle til også å la Sp få muligheten til å påvirke sentrale beslutninger: stem Sp.

Legg til kommentar

19. juli, 2025
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?