Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Er du virkelig sunn?
Del artikkelen med venner og kolleger

En ny undersøkelse fra Universitetet i Oslo avslører at nordmenn på langt er så sunne som vi skal ha det til.  Faktisk kan bare en av fire nordmenn kalle seg sunn.  Og det til tross for at 78% sier de er det. 

 

For å være sunn i følge undersøkelsen må man mosjonerer minst en gang i uken, spise grønnsaker eller frukt to ganger daglig og ikke røyke.  En relativt vid sunnhetsdefinering.  44% av oss røyker, noen daglig, andre bare av og til.  Disse er dermed kategorisert som usunne.

 

- Mange faller nok gjennom på at de ikke trener en gang i uken, sier Christine Reff Sydnes ved Mensendick Klinikken.  Definisjonen av trening er vanskelig, og mange tenker på treningsstudioer eller organisert aktivitet.  Men de som sykler til jobben eller går en tur har også fått viktig fysisk aktivitet.

 

- De som faktisk trener mye forklarte at de gjør det mest for moro skyld, og de som spiser mye frukt og grønnsaker gjør det fordi de synes det er godt, ikke fordi det er sunt, sier forsker Hilde Luraas til Dagsavisen.  Sammenhengen her kan være at mange faktisk går seg en tur for moro skyld, men ikke tenker på det som trening, rett og slett fordi de gjør for turens skyld.

 

Mye henger sammen med vaner.  Man sykler en tur uten å tenke over det, eller spiser grønnsaker ved siden av middagen.  Det meste skjer ubevisst, men gjør at folk lever mer sunt enn det som kanskje kommer fram av undersøkelsen.

 

-  Jeg er veldig overrasket over hvor lite opptatt folk er av framtidig helse. Det man bryr seg mest om er å ha det bra her og nå, sier Luraas.  Hun har ledet undersøkelsen og har i samarbeid med SSB intervjuet 1334 personer i alderen 16-74 år.  


Legg til kommentar

01. oktober, 2022
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?