Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


BHT – en viktig ressurs for IA
Del artikkelen med venner og kolleger

Aetat, Trygdeetatene og Arbeidslivsentra må bli flinkere til å ta i bruk bedriftshelsetjenestenes kompetanse.  Det mener avdelingsleder Tone Eriksen ved Ringvoll Klinikken BHT, som ønsker økt fokus på forebygging og nærvær ved bedriften.

 

-            Bedriftshelsetjenesten og arbeidsmedisinerne er en ressurs som kan utnyttes bedre enn i dag. Det er bedriftslege og avdelingsleder Tone Eriksen og bedriftssykepleier Anne Kristine Holstad ved Ringvoll Klinikken BHT i Hobøl.

 

De ønsker å slå et slag for arbeidsmedisinernes og bedriftshelsetjenestens innsats for et inkluderende arbeidsliv, og håper dette kan lede til sterkere samarbeid.

-            Arbeidsmedisinerne sitter på så mye kunnskap, men A-etat, Trygdeetaten og arbeidslivssentrene har benyttet seg lite av oss. Det gjelder også allmennpraktikerne. De vet ikke hva de kan bruke oss til. Vi sitter på hver vår tue og glemmer å spørre hverandre til råds, forklarer de.

Forebyggende arbeid
Ved å ligge i forkant kan man forebygge mange alvorlige skader på arbeidsplassen.  BHT-ene har mye erfaring i å kartlegge en bedrift, og vurdere risiko forbundet med arbeidsoppgaver og arbeidstakers helse.
-           Mange har jobbet lenge og vært eksponert for flere uheldige stoffer. Det blir mye "brannslukking".  Vi vil så gjerne ligge i forkant og sette fokus på forebygging. Derfor er kartlegging og risikovurderinger viktig. Det er også ergonomirunder og vernerunder. I tillegg kjører vi blant annet førstehjelpskurs, ergonomikurs, stressmestringskurs og kurs for røykeavvenning. Vi må bidra med å holde trykket oppe, sier Tone.

Mange opplever omstillinger og nedskjæringer i bedriften som vanskelige. Selv om det under slike endringer er viktig med et godt arbeidsmiljø havner ofte dette i bakgrunnen for resten av prosessen.  BHT-ene kan bidra til å gjøre denne tiden bedre for de ansatte som samtalepartnere. 
-           Vi har samtaler med mange som føler frykt og usikkerhet. Mange opplever det som en livskrise. De er ute av seg og det tærer på selvfølelsen. Som samtalepartnere kan vi bidra til å bearbeide følelser og også peke på at omveltningen kan bli en sjanse til noe nytt og annerledes innen yrkeslivet. Det går gjerne bedre enn folk tror, sier Tone Eriksen.

Fokus på nærvær
Ved å legge til rette for den sykemeldte kan mange være på arbeid selv med en sykemelding.  Bedriftsleger og arbeidsmedisinere kan gjøre det enklere å legge til rette ved en funksjonsvurdering, der man ser på de behov og ønsker den sykemeldte har.

-            Toleransegrensen for smerte er individuell. Er din livssituasjon traumatisk og stressende, oppleves smerte sterkere. Vi kan ikke avgjøre hvor din smertegrense er, men vi kan bidra til å gjøre folk bevisste på hva de kan og klarer, og dermed hjelpe dem til et fortsatt yrkesliv. Arbeidsmedisinere og bedriftsleger har en jobb å gjøre for et inkluderende arbeidsliv. La oss få slippe til og ta oss i bruk som samarbeidspartnere, er Tone Eriksens oppfordring.

[Les hele artikkelen hos arbeidstilsynet.no]

a>
x;>onlin

BHT – en viktig ressurs for IA

15. februar, 2006

benjona@online.no

Hei, men mange med meg sitter med den følelsen at bedriftshelsetjenesten er "kjøp" og betalt av arbeidsgiver. Dette kan en se på måten de jobber på. De tørr ikke si ifra om forhold.Uklare i formuleringene, de virker usikre på sitt ansvar og myndighetsnivå. Stop Mobbjobben sier noe av det samme. Bent

Legg til kommentar

14. september, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?