Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Til kamp mot fedmen
Del artikkelen med venner og kolleger

En tidligere helseminister har fått oss til å kutte ut røyken, nå er det fedmen og overvekten vår nåværende helseminister, Sylvia Brustad (Ap), vil gjøre noe med.


Nordmenn blir fetere og sitter mer stille. Nå utfordrer Brustad alle til å gå minst en halv time hver dag. Den forrige regjeringen la fram en handlingsplan for fysisk aktivitet som Brustad nå ønsker å videreføre. Bakgrunnen er blant annet følgende fakta:

 

En gjennomsnittlig norsk ungdom mellom 11 og 16 år sitter stille i over 40 timer hver uke – utenom skoletid.

Fire av ti norske skolebarn blir kjørt på skolen.

Nordmenn bruker bilen til halvparten av alle reiser på under 1 kilometer.

Markert nedgang i fysisk aktivitet i arbeidslivet og solid vektøkning blant befolkningen generelt.

 

”Ut på tur”
-          En halvtimes tur hver dag er nok til å gi merkbare helsegevinster. Dessuten er det gratis, sier helseminister Sylvia Brustad til NTB.

Tirsdag holder hun innlegg på konferansen ”Bedre Helse” som arrangeres av Sosial- og helsedirektoratet i Oslo. Brustad vil peke på viktigheten av å stimulere barn og unge til økt aktivitet.

-          Vi har en kropp som er skapt for bevegelse. Variert og utfordrende lek er avgjørende for at barn skal få en normal vekst og utvikling. Det er viktig for politiske myndigheter å sørge for nok uteareal til skoler og barnehager og stimulere til mer fysisk utfoldelse, sier hun.

Helseministeren er spesielt opptatt av sammenhengen mellom klasse og aktivitet. Statistikken viser nemlig at det er lavtlønte uten høyere utdanning som i særlig grad sliter med helsa.

 

Hverdagen endret
NTNU-forsker Per Egil Mjaavatn er medlem av Nasjonalt råd for ernæring. Han mener hverdagen vår er radikalt endret de siste årene.

-          I 1950 var det fem ganger flere barn enn biler. Nå er det 2,5 ganger flere biler enn barn. Dagens trafikkbilde er ikke lenger egnet for at barn løper ærend. Bilen har stjålet rom fra barna. Det er ett av mange eksempler, sier han.

Mjaavatn mener problemet er at nordmenn beveger seg altfor lite.

-          Det å trene to ganger i uka er ikke nok, spesielt ikke for barn og unge som vokser. I tillegg til treningen bør man endre de daglige rutinene: Gå i trappene framfor å bruke heisen, måke snø i stedet for å bruke snøfreseren, trykke på TV-en i stedet for å bruke fjernkontrollen. Slikt hjelper, sier forskeren.


Til kamp mot fedmen

14. april, 2007

Fedme og overvekt og BMI

Hadde vært lurt å bruke InBody forskningen ang fedme. Å bruke BMI blir for useriøst for ett så viktig emne. InBody maskinen forteller okm kroppen sammensetning. Bmi forteller bare om høyde \vekt og ikke hvor mye muskulatur man har. Vil råde forskerene til å se nærmere på bodyanalyse.no

Legg til kommentar

19. april, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?