Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Bedre hjelp til rusmisbrukere?
Del artikkelen med venner og kolleger

Sosialdepartementet sendte i forrige uke ut et høringsnotat, der de foreslår å omorganisere fylkeskommunens ansvar for institusjoner som yter sosiale tjenester til rusmisbrukere. Forslaget vil i praksis si at staten og kommunene overtar det ansvaret som fylkeskommunene i dag har for rusmisbrukere. Forskere på området, som absentia har vært i kontakt med frykter at dette vil skape et A-lag og et B-lag blant behandlingsinstitusjonene.

Individuell plan
Formålet med omorganiseringen er å kunne tilby bedre og mer samordnet hjelp til rusmisbrukere. Et ledd i oppnå dette er at hver enkelt rusmisbruker skal ha en individuell plan for hele behandlingen.
 -            Rusmisbrukere og andre som trenger langvarige og koordinerte tjenester skal ha rett til å få utarbeidet en individuell plan. Jeg vil plassere ansvaret for å lage planer for den enkelte hos den kommunale instansen brukeren først henvender seg til. Med rett til individuell plan sikrer vi en mer langsiktig og helhetlig tenking i forhold til brukere med sammensatte behov som er avhengig av flere tjenester og at disse henger sammen. Brukermedvirkning vil være sentralt i arbeidet med individuell plan, sier sosialminister Ingjerd Schou.

Den individuelle planen skal også sikre at rusmiddelmisbrukere ikke blir kasteballer mellom forskjellige behandlingsinstitusjoner.
-            Misbrukere med sammensatte behov og dere pårørende har lenge vært kasteballer i systemet. Med en klar ansvarsplassering og krav om samarbeid mellom og innenfor de ansvarlige forvaltningsnivåene, vil vi også forhindre gråsoner og potensiell ansvarsfraskrivelse, sier sosialministeren.

Hjelp i eget lokal miljø
Ved å la kommunene overta ansvaret for rusmisbrukerne mener regjeringen at det vil bli en bedre helhet over behandlingen. Kommunen har allerede ansvaret for store deler av det tjenesteapparatet som trer i kraft ved behandling av rusmisbrukere. Kommunehelsetjeneste, sosialtjeneste, barnevern, boligkontor, skole og kulturetat, i tillegg har de fleste kommuner sentrale samarbeidspartnere som politi og lensmenn, trygdekontor og aetat. Siden alle disse partene er viktige bidragsytere i behandlingen av og omsorgen for rusmiddelmisbrukere, mener regjeringen at kommunalt ansvar vil sørge for en trygg ramme rundt rehabilitering av misbrukere. De vil kunne få all den hjelpen de trenger i sitt eget lokalmiljø.

A-lag og B-lag
En av landets mest profilerte forskere på rusmidler og behandling av skader som følger av rusmidler, frykter at forslaget vil skape et A-lag og et B-lag. A-laget vil være institusjoner drevet av staten, og B-laget er institusjoner drevet av kommunene. Men med bevilgningene som de siste årene har blitt gitt til behandling av rusmisbrukere er han også redd de statlige institusjonene ikke vil kunne tilby et fullgodt behandlings alternativ.

Tyrilistiftelsen ved Roar Skolseg er heller ikke udelt positive til regjeringens rusreform.
-           Det ser pent ut idealistisk sett at misbrukeren kan bli behandlet i lokalmiljøet, men av erfaring vet vi at ikke alt som ser bra ut, fungerer i virkeligheten.
Skolseg frykter også at enkelte av kompetanse miljøene rundt behandling av rusmisbrukere kan bli utradert hvis hver enkelt kommune får ansvaret.

-           Hvis pengene til behandling av rusmisbrukere skal fordeles av hver enkelt kommune, og de skal gå fra samme budsjett som dekker for eksempel barnehage og skole, tviler jeg ikke på hva som blir prioritert først i en stram kommune økonomi, avslutter Skolseg.

a>

Legg til kommentar

25. april, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?