Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Kvinner bak en av tre nyetableringer
Del artikkelen med venner og kolleger

I 2005 ble vel 30 000 nye foretak etablert, og kvinner stod bak en av tre av disse viser tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB). Samtidig viser tall at kvinneandelen i norske styrer er på 17,8 prosent i ASA og 16,4 prosent i AS.

Rundt 10 000 nye foretak ble etablert av kvinner i 2005.  Kvinnene velger å etablere innenfor tradisjonelt kvinnedominerte områder, og i helse- og sosialsektoren er to av tre etableringer gjort av kvinner.

Størst kvinneandel er det i enkeltpersonforetak, der 34,6 prosent av etablererne er kvinner. Hvert fjerde enkeltpersonforetak er nå eid av en kvinne.

Flere kvinner i styrer i ASA enn i AS
For allmennaksjeselskapene (ASA) er det innfør lov om kjønnrepresentasjon i styrene.  Det er fremdeles langt frem til kravet om 40 prosent, og ifølge tall fra SSB var det pr 1. januar 2006 17,8 prosent kvinnelige styremedlemmer i disse foretakene.  For aksjeselskapene (AS) var andelen noe lavere.  Her var kun 16,4 prosent kvinner.

Flest kvinner finner man i styrene innenfor industri for ASA.  Her var 22,1 prosent kvinner.  For aksjeselskapene er det innenfor helse- og sosialtjenester flest kvinner i styrene (32,8 prosent).

Kvinner yngre enn mennene
De kvinnelige styrerepresentantene er yngre enn de mannlige. Mens nær halvparten av kvinnene i norske ASA-styrer er under 45 år, er det samme tallet for menn kun 27,1 prosent.  For AS-styrene er tallene 42,7 prosent for kvinner og 33,4 prosent for menn.

70 prosent av de kvinnelige styrerepresentantene i ASA har høyere utdanning, mot 62 prosent av de mannlige.  Denne trenden gjelder også for etablererne, der 43,2 prosent av de kvinnelige har høyere utdanning, mens kun 28,7 prosent av de mannlige har tilsvarende.  Over halvparten av de mannlige etablererne har videregående skole.

[Les artikkel hos SSB]


Legg til kommentar

28. september, 2023
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?