Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Mobbing --> Selvmord
Del artikkelen med venner og kolleger

Mobbing starter allerede på barnehagestadiet.  Først som uskyldig lek, men resultatet blir fort utstøting av mobbeofferet.  Den utstøtte får en følelse av å være alene, ensomhet, og isolerer seg fra resten.  Dette forsvinner ikke ettersom man blir eldre.  Mennesker ser ut til å ha en medfødt evne til å rakke ned på andres utilstrekkelighet, og tall fra Landsforeningen mot mobbing viser at 200 000 blir mobbet på jobben.

 

Øker sykefraværet 

-  Mange sliter med alvorlige psykiske problemer, og det er ikke noe apparat i Norge der disse kan få hjelp. Arbeidstilsynet, verneombud og fagforeninger hjelper mange, men vi ser likevel at de som klarer seg best er de som slutter på arbeidsplassen, sier psykolog Ståle Einarsen til Dagbladet.

 

En av hovedårsakene til sykefravær i arbeidslivet er psykiske problemer.  Enten at arbeidspresset er blitt for stort og følelsen av å ikke strekke til presser på, eller ved at man ikke føler seg velkommen på jobben og blir hengt ut til stadighet av arbeidskolleger.   Tallet på sykemeldte med diagnosen ”Psykisk lidelse” har steget fra 24 000 i 1994 til 62 000 i 1999 i følge Rikstrygdeverket.

 

-  De som er hardest utsatt for mobbing får samme symptomer som krigs- og torturofre. Mange får ikke hjelp, sier Einarsen.

 

Selvmord 

Noen blir også så lei tilværelsen at de ikke ser noen annen utvei enn å ta sitt eget liv.  På den måten håper de å oppnå en forandring til det bedre.

 

”Selvmord er en bevisst og villet handling, som individet har foretatt for å skade seg selv, og hvor skaden har ført til døden.”

 

Tallet på antallet som tar selvmord har de siste ti årene vært tilnærmet konstant.  Dette til tross for at Staten har satset stort på å senke antall selvmordsdødsfall.  Handlingsplanen ”Tiltak mot selvmord, år 2000-2002” er den siste store satsningen.  Hele 9 milliarder i året skulle få den psykiatriske delen av helsevesenet opp på beina.  Men, fremdeles ropes det på større bevilgninger til utvidelse av sengekapasiteten ved de psykiatriske avdelingene og stadig leser man opp lange ventetider for de med psykiske lidelser.

           

-  For å gi plass til nye som skal inn, må vi skrive ut pasientene før de er ferdig behandlet, sier overlege Vidje Hansen ved Psykiatrisk avdeling Åsgård.

 

Statistisk Sentralbyrå sine tabeller viser at det var tilsatt personell tilsvarende om lag 17 300 årsverk ved psykiatriske institusjoner, avdelinger og poliklinikker ved utgangen av 2001. Det er 720 årsverk mer enn året før. Størst relativ vekst var det i barne- og ungdomspsykiatrien. 

 

Tiltak mot mobbing 

Også mobbingen blir et viktig satsningsområdet .  Utdanningsminister Kristin Clemet ønsker å innføre lov mot mobbing, der blant annet lærerne ved skolene må si ifra om mobbing og melde fra til skolens ledelse ved mobbing.  I tillegg har Regjeringen satt i gang Olweus-programmet mot mobbing.  De fleste skolene har imidlertid takket nei til å delta i dette programmet fordi det blir for dyrt.  Dette burde vært prioritert av myndighetene ved en økonomisk støtteordning til de skolene som valgte å takke ja til programmet, for på den måten å sikre en bred kamp mot mobbing.

 

Inkluderende Arbeidsliv er et samarbeidsprosjekt som Regjeringen, LO og andre fagorganisasjoner har satt i gang for å bedre arbeidsmiljøet.  Et av målene er å få ned sykefraværet.

 

- Jeg er en av de heldige som lever ennå
Les intervju i Dagbladet

 


Legg til kommentar

20. april, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?