Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Nordmenn blir stadig fetere
Del artikkelen med venner og kolleger

Norge vil bli rammet av en epidemi av fedme. Og det er dem med lavest utdannelse og inntekt som vil få størst problemer med overvekt.

 

Andelen overvektige øker stadig i Norge.

-          Vi forventer at Norge – i likhet med andre land – vil bli rammet av en epidemi av overvekt som skyldes for høyt energiinntak og for lavt aktivitetsnivå, sier direktør Bjørn-Inge Larsen i Sosial- og helsedirektoratet.

 

Fredag offentliggjorde han en ny rapport om utviklingstrekkene i det norske helsevesenet. Der står det svart på hvitt at norske kvinner og menn blir stadig fetere. Og at vektøkningen vil fortsette i årene som kommer.

 

Treffer ulikt

I USA er fedme et stort helseproblem. To av tre amerikanere er overvektige. Helseskader og sykdommer som en følge av fedme koster helsevesenet milliarder av kroner. Flertallet av de overvektige amerikanerne er lavt utdannet og har lav inntekt.

-          Vil epidemien ramme de samme gruppene i Norge?

-          Ja. Fedmeepidemien kommer til å treffe Norge sosial ulikt. Men jeg tror ikke vi kommer til å se en så stor epidemi som i USA. Vi er mer aktive i folkehelsearbeidet, sier Larsen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

 

Sunne valg

For å bekjempe fedmeepidemien må myndighetene legge til rette for sunne valg på alle områder i samfunnet, mener direktøren.

-          Her spiller skolen, idretten, arbeidslivet og helsetjenesten viktige roller. Sammen kan vi også stimulere til helsemessig gunstig atferdsvalg gjennom så vel lovgivning som tilrettelagte tilbud. Ikke minst en infrastruktur som fremmer sunn livsstil, sier Larsen.

-          Så helseminister Sylvia Brustad må tenke både på samferdsel og bygninger hvis hun skal bekjempe denne epidemien?

-          Ja, Sylvia Brustad må snakke med både samferdselsministeren, kulturministeren og de andre kollegene i regjeringen, sier Larsen.

 

Overvekten øker i de fleste aldersgrupper i Norge. 15 prosent av norske førtiåringer er fete. Det er dobbelt så mange som for tjue år siden. Undersøkelser har også vist at andelen overvektige tenåringer har økt kraftig de siste årene.

 

Kilde: ANB

 

tylex;>online book
x;> (6.6 2006)

Legg til kommentar

19. april, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?