Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Grenseløst arbeid gir stress
Del artikkelen med venner og kolleger

Svensk forskning viser at økt tilgjengelighet overfor arbeidsgiver kan føre til ekstra stress. Presset om å være tilgjengelig til alle tider gir et grenseløst arbeidsliv der mange også tar med seg jobben hjem.

 

Professor Gunnar Aronsson ved det svenske Arbetslivsinstitutet leder prosjektet ”Gränslöst arbete - individuella strategier och nya arbetsformer”. Målet er å identifisere og studere de psykiske og sosiale konsekvensene av det stadig mer fleksible arbeidslivet.

 

Mer mentalt arbeid

Ved at stadig mer av arbeidshverdagen i dag er mentalt er det ikke like enkelt å koble vekk etter arbeidstid.  I tillegg gjør verktøy som bærbare pcer og mobiltelefonen det enkelt å være tilgjengelig for kolleger og kunder døgnet rundt.

 

Siden mye av arbeidet består av problemløsning, kan arbeidstaker selv i stor grad påvirke det endelige resultatet. Dette motiverer også til økt innsats utover faste arbeidstider.

-           De flesta arbetsuppgifter kan göras bättre än bra och utföras när som helst då datorn finns uppkopplat i hemmet. Många uppgifter är också starkt motiverande då de innehåller problemlösning och vi har en möjlighet att själva sätta vår prägel på resultatet”, sier Aronsson.

 

Upresise stillingsbeskrivelser

Et av funnene som det svenske Arbetslivsinstitutet har gjort så langt er en økende grad av uklare stillingsbeskrivelser.  Hva hver enkelt arbeidstaker har som hovedansvar er mer upresist formulert, og i stedet forventes det at man relaterer sin rolle til organisasjonen som helhet.

 

Samtidig påpekes det at det finnes eksempler på bedrifter og virksomheter som velger å gå motsatt vei. Med innføring av 6-timersdager innføres grenser som for mange vil være frigjørende og nødvendig.

 

Grensene mellom privatliv og jobb forsvinner

Ifølge Aronsson er tyngdepunktet mellom jobb og privatliv forskyvet slik at vi i dag ikke har de entydig definerte rollene som tidligere.

-            Traditionellt har vi kunnat göra en relativt tydlig skillnad mellan vår yrkesroll och våra privata roller som föräldrar, man, kvinna, medborgare osv. Det gränslösa arbetet förändrar dessa roller och förskjuter tyngdpunkten mellan dem. Rollerna glider samman till en kompakt helhet där det blir upp till oss själva att sortera våra åtaganden och ansvarsområden, sier han.

 

Den nye situasjonen tvinger hver enkelt til selv å sette grenser for hvor langt man ønsker at arbeidet skal prege hele hverdagen. Mislykkes man i dette risikerer man at arbeidet invaderer hele vår livssituasjon, advarer professoren.

 

Positivt stress

Ekstra press kan kombinert med egen vilje til å gjennomføre et arbeid gi et positivt stress der man opplever mestring og økte prestasjoner. Men, hvis dette ekstra presset vedvarer over lang til kan det bidra til helseproblemer.

 

I et grenseløst arbeid vil det alltid oppstå belastninger, der høye


Legg til kommentar

19. april, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?