Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Sykefraværet koster dyrt
Del artikkelen med venner og kolleger

Det reviderte nasjonalbudsjettet fikk en smell på 2,3 milliarder på grunn av økt sykefravær. Fraværet vil stige med 8 prosent i år, stikk i strid med IA-arbeidet.  Samtidig lanserer LO at de ønsker å gi ansatte fri til å pleie syke foreldre.

 

Regjeringen budsjetterte med uendret sykefravær i årets statsbudsjett. Det viser seg imidlertid å være helt feil, og prognosene viser nå at fraværet vil ende 8 prosent over fjoråret.

 

Bekymret regjering

Ved siden av å binde opp midler i statsbudsjettet, frarøver sykefraværet også samfunnet verdifull arbeidsinnsats og reduserer mange menneskers livskvalitet. I tillegg vil det gå utover neste års budsjett, der regjeringen vil få mindre handlerom til å sette av penger til andre velferdstiltak.

 

-            Sykefraværet gir en dobbel smell for samfunnet. Det er folk vi trenger i arbeidslivet, og som samtidig gir oss store kostnader, sier finansminister Kristin Halvorsen i et intervju med VG.

 

LO vil gi fri til pleie av foreldre

Samtidig foreslår LO at norske bedrifter bør gi sine ansatte fri til å pleie syke foreldre.  Ifølge LO er dette en rett som bør inn i Arbeidsmiljøloven, på samme måte som småbarnsforeldre har rett til fri fra jobb for å ta seg av syke barn.

-           Vi er opptatt av å legge forholdene til rette for at folk kan kombinere jobb og omsorg, i alle livets faser, sier LO-sekretær Trine Lise Sundnes.

 

Storebrand har innført mulighet for inntil 10 dagers fri for å pleie syke foreldre, og mener dette vil gi mer lojale arbeidstakere.

-           All honnør til Storebrand for at de både viser ansvar for egne ansatte og ser at dette er en del av bedriftens samfunnsansvar, sier Trine Lise Sundnes til Aftenposten.

 

NAV med store utfordringer

Den nye arbeids- og velferdsetaten (NAV) har en stor oppgave foran seg med å forvalte en stadig større gruppe brukere. Gjennom en bedre samkjøring mellom de gamle etatene (Trygdeetaten, Aetat og sosialkontor) skal NAV gjøre det enklere for brukerne å finne gode løsninger i form av arbeid eller andre trygdetjenester.

 

Med rundt 10 prosent av arbeidsstyrken på uføretrygd, understrekes problemene på norske arbeidsplasser. Eldrebølgen er på vei med store årskull som snart pensjoneres, og for at dagens velferdsnivå skal holdes er man avhengig av at fraværet blir lavt. I tillegg må inkluderingen av seniorer og arbeidstakere med nedsatt funksjonsevne bli tatt på alvor.

 

Regjeringen frykter at veksten i fraværet også skal fortsette til neste år, og vil ta initiativ til møter med partene i arbeidslivet til høsten. Der skal de drøfte nye tiltak for å snu utviklingen.

 

[Besøk Finansdepartementets nettsider]

[Les artikkel på LO.no]

=position:absolute;top:-

Legg til kommentar

29. mars, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?