Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Hva skjer med IA-avtalen?
Del artikkelen med venner og kolleger

Partene i arbeidslivet er rasende på arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen. De mener arbeidet med IA må fortsette, og at regjeringen bryter løfter med sitt forslag om en ny sykelønnsordning.

 

Arbeids- og inkluderingsministeren understreker at regjeringen ønsker å fortsette arbeidet med IA, men da må arbeidsgiverne selv finansiere en større del av sykepengene. Regjeringen mener dette er det eneste virkemiddelet som vil senke fraværet.

 

-           Dette er et brudd på avtalen om et inkluderende arbeidsliv, sier LO-leder Gerd-Liv Valla.

 

Partene i arbeidslivet sjokkert

LO og fagbevegelsen var den rødgrønne regjeringens viktigste støttespiller under valgkampen, og de er sjokkert over regjeringens løftebrudd med sitt forslag til endring av sykelønnsordningen.

 

I en pressemelding påpeker LO at regjeringen har gått på tvers av de retningslinjer som ligger i IA-avtalen, der alle parter skal være enige om endringer av sykelønnsordningen før disse blir gjennomført. Nå har regjeringen sett bort fra avtalen og selv konkludert at man trenger en endring.

 

-            Fremgangsmåten er skuffende og provoserende, og begrunnelsen er langt på vei forsøk på grov historieforfalskning. Dette kler ikke regjeringen, sier YS-leder Randi G Bjørgen

 

NHO er like krasse i sin kritikk, og kaller regjeringens handlinger et avtalebrudd:

-           I norsk arbeidsliv har vi tradisjoner for å følge avtaler. Regjeringens brudd med IA-avtalen i dag er derfor svært beklagelig, sier NHO-sjef Finn Bergesen jr.

 

Staten må selv ta ansvar

Spesielt er det vanskelig å akseptere regjeringens grep overfor arbeidslivet når det er de kommunale og statlige arbeidsplassene som har hatt størst økning i fravær. De private bedriftene har i langt bedre grad klart å følge opp arbeidet med IA.

 

Finn Bergesen jr mener regjeringen nå løper fra sitt ansvar ved å gi arbeidsgiverne regningen.

-           Det er ganske kraftig kost å se at de da bryter en avtale hvor de selv ikke har maktet å gjøre jobben sin, og så lar det gå utover privat sektor ved å sende en milliardregning til disse bedriftene. Dette er en uanstendig politikk, sier NHOs adm. direktør, Finn Bergesen jr.

 

YS har lenge oppfordret staten til å ta større ansvar i arbeidet med å få ned sykefraværet på statlige og kommunale arbeidsplasser. De føler at dette har blitt oversett.

(7.9 2006)


Legg til kommentar

14. mai, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?