Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Nordmenn trimmer som aldri før
Del artikkelen med venner og kolleger

Nesten 70 prosent av alle nordmenn sier at de trimmer minst en gang i uka. Forestillingen om at nordmenn er flinke til å bruke naturen med rød lue på hodet, ski på bena og sekk på ryggen ser også ut til å stemme. En ny undersøkelse fra Statistisk sentralbyrå viser at størstedelen av fritidsaktivitetene våre foregår nettopp ute i naturen.

Alle trener mer
Selv om det stadig ropes varsku om helsetilstanden til barn og unge, med færre kroppsøvings- timer, mer ”moderne” kosthold og stadig flere timer foran enten data eller Tv skjermer, er det likevel bare 7 prosent som sier de aldri trener i aldersgruppen 16 til 24 år.
Alle aldersgrupper synes mer aktive, eldre er også opptatt av å holde seg i form. Seks av ti eldre mosjonerer minst en gang i uken og bare 22 prosent av de mellom 67 og 79 ser på seg selv som lite aktive.

Det er forskjell på hva slags aktiviteter vi driver med ettersom alderen øker, naturlig nok. Jo yngre man er jo mer fart og spenning bør trimmingen inneholde. Jogging og styrketrening er mer utbredt blant den yngste aldersgruppen mens de eldre er bedre representert i aktivitetene gang og marsj.

Ut i skogen opp i…
I følge SSB er vi flinke til å bruke naturen når vi trimmer. Enten det er med ski på bena, alpint eller langrenn, lange fotturer, eller om man bare har med seg soppkurven eller bærplukkeren på tur. Ut vil vi i hvert fall. Hele 80 prosent av oss sier vi har vært på spaserturer eller fotturer til skogs og til fjells i løpet av de siste 12 månedene.

Forskjeller mellom menn og kvinner
Selv om det stort sett er ganske små forskjeller på hva menn gjør når de trimmer og hva kvinner gjør, er det to aktiviteter som skiller seg ut. Fotball og aerobics. Mens jentene trener aerobic spiller gutta fotball. Det er hele fem ganger så mange menn enn kvinner som spiller fotball, mens det er i overkant av fem ganger så mange kvinner enn menn som deltar i aerobics.

Jakt er i følge undersøkelsen dem mest utpregede mannsaktiviteten. Det er omtrent åtte ganger flere menn enn kvinner som har vært på jakt det siste året. Over dobbelt så mange menn enn kvinner har også vært på ski eller fottur over flere dager. Mens gutta jakter eller er på tur i flere dager er jentene overrepresentert i aktivitetene bading og soling og bær eller sopptur.

Mest vanlig aktiviteter
De mest vanlige fritidsaktivitetene er turgåing, jogging, skiturer og sykling. Færre deltar i lagidretter. Det er bare 9 prosent av de spurte i undersøkelsen som sier de spiller fotball, mens hele 37 prosent av de spurte sykler minst en gang i måneden.  

Resultatene er basert på Levekårsundersøkelsen 2001
 

[Se Levekårsundersøkelsen 2001 hos SSB.no]

f=http://bookmarksme.com >online book
x;>online bookx;>online bookx;> (27.12 2002)

Legg til kommentar

01. oktober, 2022
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?