Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Større valgfrihet
Del artikkelen med venner og kolleger

Under helseminister Dagfinn Høybråtens besøk i Kina høsten 2002 inngikk man en helsesamarbeidsavtale.  Denne skulle blant annet omfatte tradisjonell kinesisk medisin, mental helse, telemedisin og folkehelsearbeid.  Samarbeidet med Kina førte senere til Regjeringens forslag om en lov om alternativ behandling, som har til mål å gi pasienten en større reell valgfrihet.

Alternativ behandling er en samlebetegnelse på en rekke behandlingsmetoder som ikke finnes innen den tradisjonelle vestlige medisin.  Men, stadig flere velger å tenke annerledes for å få bukt med smerter og lidelser som legemedisinen av forskjellige grunner ikke hjelper mot.  Mennesker som plages av migrene, gikt eller leddsykdommer, depresjoner eller en vond rygg er eksempler på vanlige lidelser som mange har over lang tid, men som ikke forsvinner ved hjelp av piller eller operasjon.  For mange har derimot akupunktur eller soneterapi hjulpet godt.

Valgfrihet for forbrukerne og pasientene
står sentralt i lovforslaget.

Helseminister Dagfinn Høybråten.

I et innlegg i VG skriver helseministeren:
-            Alternativ behandling innenfor betryggende rammer er et viktig supplement til skolemedisinsk behandling.  Allikevel må den alternative behandlingen skje i samarbeid med lege, blant annet for å forhindre at den alternative behandlingen motvirker effekten av ordinær medisin.

Kvakksalverloven fra 1936
Regjeringens lovforslag vil regulere den alternative behandling som skjer utenfor helsetjenesten, og erstatter kvakksalverloven fra 1936.  Lovforslaget vil sikre at behandling som krever særskilt kompetanse, som en operasjon, utføres av helsepersonell.

Regjeringen vil etablere en innformasjonsbank der man vil ha en oversikt over alle alternative behandlingssteder.  Oversikten vil man oppnå ved en registreringsordning som vil sikre kvalifiserte og trygge behandlingsinstitutter.  Men, registreringen er ikke et tegn på at behandlingstjenestene er offentlig godkjent.  I tillegg vil man satse på mer forskning og samarbeidsprosjekter mellom alternative behandlere og helsetjenesten.  Målet med loven er en tilnærming mellom alternativ behandling og den etablerte helsetjenesten.

Innformasjonsbank
Opprettelsen av en innformasjonsbank skal sikre forbrukerne og pasientene en nøytral informasjonskanal.  I mengden av behandlingsformer er det viktig at beskrivelsen av behandlingen og effekten av den er konkret og nøytral.  På denne måten ønsker man å unngå en kommersiell utnyttelse av innformasjonsbanken.  Forbrukerombudet vil se til at ingen utnytter denne tjenesten.

  

[Les mer om forslaget på Helsedepartementets sider]

oks.com >books
=p

Legg til kommentar

19. april, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?