Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Mobbeofre taper flere 100 000
Del artikkelen med venner og kolleger

Tapende mobbeoffer i retten blir påkostet flere hundre tusen i omkostninger, fordi man må betale for motparten også. Kronprinsparet arrangerer gjestebud for personer med psykiske plager og som er i sosial nød.

 

Er du offer for mobbing på ethvert plan, og taper i retten, kan du ved verst tenkelig utfall komme til å bli idømt saksomkostninger på flere hundre tusen kroner. Det samme scenarioet kan man oppleve å få mot seg i en oppsigelsessak.

 

- Helt vilt, sier jussprofessor Henning Jakhelln i et intervju med HK-Nytt. Han synes LO bør ta saken.

 

Tapte 580 000

 

Handel og Kontor (HK) tapte sist sommer en mobbesak i tingretten, der et HK-medlem mente at det ble utsatt for mobbing.  Selv om HK og LOs jurister mente det var god grobunn i saken, ble det tap og HK-medlemmet ble idømt å måtte betale for motpartens saksomkostninger. De kom på 580 000 kroner.

 

– Man kan da spørre seg om dette er verdig i en rettsstat. Ikke nok med at man føler seg mobbet og trakassert av arbeidsgiveren. Kommer du til retten, kan du risikere å opparbeide deg milliongjeld, sier professor i arbeidsrett, Henning Jakhelln.

 

Dette blir ekstremt urettferdig overfor privatpersonen som står igjen med gjelden, ifølge Jakhelln. En privatperson som taper i retten må jo betale egne saksomkostninger. I tillegg må man altså betale motpartens utgifter. Arbeidsgiverne har det noe lettere, slike utgiftsposter er en del av driftsomkostningene, og her teller også momsreglementet inn.

 

– Hvor mange uføretrygdede som har blitt mobbet på jobben, tror du har mange hundre tusen i banken som de fritt kan bruke på å gå til retten? Dermed blir de jo hindret i utgangspunktet, selv om de skulle ha en god sak, sier Jakhelln.

 

LO må trå til

 

Det kan sånn sett virke umulig for et mobbeoffer å skulle gå til sak mot en stor og sterk arbeidsgiver. I alle fall når ikke engang et medlem av LO kan få støtte, fordi saken har så stor fare for å gå med store tap i flere etapper.

 

– Er det dette rettssamfunnet vi vil ha? Jeg synes LO bør komme på banen og jobbe for lovendringer. Her gjelder det å tenke nytt, tror Jakhelln.

 

Kronprinsparet med hjelpende hånd

 

For å unngå mobbing ved arbeidsplassen, har forebyggende arbeid blitt en viktig faktor. Kronprinsparet inviterer derfor til gjestebud på Skaugum. Gjestebud ble første gang arrangert i forbindelse med TV-aksjonen Hjerterom i 2004, som gikk til Kirkens Bymisjon og Rådet for psykisk helse – hvor H.K.H. Kronprinsessen var engasjert som beskytter. Målet for aksjonen var å bekjempe psykisk og sosial nød og bidra til å skape et rausere samfunn.

- Kronprins Haakon Magnus og Kronprinsesse Mette-Marit følger opp tv-aksjonen Hjerterom med raushet og varme. De tar opp viktige tema som berører mange mennesker. Selv med mangel på arbeidskraft i Norge er det mange som står utenfor arbeidsliv, selv om de både er motiverte og kompetente til å gjøre gode jobber. Nå setter kronprinsparet dette på dagsordenen, sier Sunniva Ørstavik, generalsekretær i Rådet for psykisk helse.

 

(Les mer i artikkel hos FriFagbevegelse.no)
(Les mer i artikkel hos psykiskhelse.no)

oks.com >books
=position:absolute

Legg til kommentar

21. april, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?