Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Entusiasme rundt IA?
Del artikkelen med venner og kolleger

Arbeidslivssenterene har nå vært i drift i et år, og allerede i løpet av sommeren skal Intensjonsavtalen om et mer inkluderende arbeidsliv evalueres.  På Trygdeetatens årskonferanse var et viktig tema å fortsette det gode arbeidet med å skape et arbeidsliv med plass til alle.  Men, er interessen for Inkluderende Arbeidsliv synkende?

Til tross for at mediaoppmerksomheten rundt Inkluderende Arbeidsliv har avtatt i det siste, opplever Arbeidslivssentrene en sterk interesse fra virksomhetene. 
-            Oppmerksomheten rundt inkluderende arbeidsliv er bra.  Vi har jobbet nå i et år, og interessen fra virksomheter er voksende.  Men, mediafokuset er blitt litt mindre, selv om antall IA-virksomheter blir stadig flere, sier Rune Solvi avdelingsdirektør ved Arbeidslivssenteret i Telemark.

Telemark har nå 113 virksomheter som har undertegnet en avtale om et mer inkluderende arbeidsliv.  Det betyr at vel 25 000 er ansatte i IA, noe som utgjør 40 prosent av de arbeidstakere i Telemark.

Det nasjonale målet for Arbeidslivssentrene er at 50 prosent skal være ansatt i en IA-virksomhet i løpet av våren.

Riktig fokus
Sykefravær har vært hovedfokus i media.  Men, intensjonsavtalens mål er tredelt, og målene om å ta vare på de eldre i arbeidsmarkedet og få flere yrkeshemmede i arbeid har en like høy prioritering.
-           I de samarbeidsavtalene som er inngått er hovedfokus satt på reduksjon av sykefravær. De to andre delmålene - det vil si å få tilsatt flere arbeidstakere med redusert funksjonsevne og øke pensjonsalderen blir ikke viet samme oppmerksomhet. Her har både arbeidslivssentrene og partene en jobb å gjøre, sa statssekretær Jan Otto Risebrobakken i sitt innlegg på Trygdeetatens konferanse.

Også Rune Solvi ser på dette som en utfordring:
-            Hovedmålet er et arbeidsliv med rom for flere.  En viktig del av vår jobb er å hjelpe bedrifter og virksomheter til å legge forholdene til rette for arbeidstakeren.  Muligheten til å kombinere trygd og jobb blir et viktig virkemiddel for å få folk tilbake i jobb.  Like viktig er det å tilpasse arbeidet for eldre arbeidstakere i forhold til ønsker og muligheter.  Dette er vel så viktig som tall over sykefravær, påpeker han.

Arbeidslivssenteret sin rolle
-            Arbeidslivssenteret skal være en bidragsyter og støttespiller for virksomheter.  Vi skal hjelpe dem med å finne de virkemidler som er gunstig å bruke i de enkelte tilfellene.  Sentralt i vårt arbeid står oppfølging. Det er viktig med en god dialog mellom arbeidsgiver og arbeidstaker, slik at man kan skape forståelse og dermed se mulighetene, sier Solvi.

Blant ordningene som blir mye brukt er tilretteleggingstilskuddet.  Solvi forteller at flere og flere arbeidsgivere ser på den som en mulighet til å gi arbeidstakeren en best mulig arbeidsplass.  Virksomheten kan søke for å få et slikt tilskudd, enten for å forebygge sykefravær eller til rehabilitering. 

-           En viktig del av vårt arbeid med bedrifter går ut på å gjøre partene oppmerksomme på de ordningene og mulighetene som finnes.  For å kunne ta dem i bruk, må man først vite om dem.  Vi skal overføre vår kunnskap til virksomhetene, i en form for hjelp til selvhjelp, avslutter Rune Solvi.


[Les statssekretær Jan Otto Risebrobakken sitt innlegg]

(23.1 2003)

Legg til kommentar

29. april, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?