Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Råttent spill for og blant innvandrere i byggebransjen
Del artikkelen med venner og kolleger

I Ørsta jobber syv polakker på samme sted, registrert som enkeltmannsforetak, muligens for å omgå lønnsloven. Mange byggeplasser fikk byggestand på grunn av problemer med dårlig sikkerhet.

                     

Det var på byggeplassen på Ørsta Torg at regionalt verneombud Svein Smågesjø og organisasjonsarbeider Jan Auning i Fellesforbundet i Ålesund var på inspeksjon på Ørsta Torg. Syv polske bygningsarbeidere jobbet på denne plassen for en lønn på 120 kroner i timen, mens det er lovpålagt å lønne bygningsarbeidere med 132 kr per time. Slik har det vært siden det ble innført allmenn minstelønn blant byggfagene over hele landet fra nyttår av.

 

De syv polakkene mente de alle var enkeltmannsforetak, noe som gjør at de ikke er underlagt allmenngjøringsloven.

 

Uklare organisasjonsforhold

 

Sunnmørsposten melder at byggeplassen ble stengt fordi det manglet sikring og at det var svært uklare organisasjonsforhold rundt vernetjenesten på plassen.

 

– Vi har nå kontaktet Arbeidstilsynet i Ålesund slik at de kan se nærmere saken, sier Auning til frifagbevegelse.no.

 

Det er laget en sjekkliste over hva som kan stemples som enkeltmannsforetak. Det er generelt et spørsmål om hvem som har det overbærende økonomiske ansvar ved jobben, og hvem som eier verktøyet. Hvis det er oppdragsgiveren som tar risikoen og holder verktøyet, er bygningsarbeiderne å anse som ansatte og de skal ha minimum 132 kroner timen. Det er dette Arbeidstilsynet nå skal dra til Ørsta for å sjekke ut, denne gang med en polsk tolk.

 

For de polske arbeiderne kan også skatt være et sterkt motiv for å operere som enkeltmannsforetak. Skatteavtalen mellom Polen og Norge gir skattefrihet for slike foretak i 18 måneder mot null dager hvis du er vanlig ansatt.

 

Saken kan bli anmeldt til politiet dersom tilsynet avdekker at det er snakk om arbeidstakere og ikke enkeltmannsforetak.

 

68 % fikk byggestans

 

Manglende sikring er et stort problem i byggebransjen generelt. I februar holdt Arbeidstilsynet en aksjon mot byggeplasser, og ga 93 stansingsvedtak ved 137 tilsyn. Dette utgjør 68 %.

 

(22.2 2007)


Legg til kommentar

09. desember, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?