Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Ikke i så god form som vi tror?
Del artikkelen med venner og kolleger

For første gang her i landet er det blitt gjennomført en omfattende undersøkelse over nordmenns fysiske form. De fleste av oss tror kanskje at den er det ingenting i veien med, så aktive vi nordmenn er. Men det er feil, vil er slett ikke så spreke som vi liker å tro i det daglige. Våre naboer i Finland er langt mer utholdende enn oss.

Aktuell også for deg
Den nye undersøkelsen kan vise seg å bli veldig aktuell for flere av oss. Ved hjelp av enkle øvelser og uten bruk av apparater er undersøkelsen et nyttig verktøy for å måle den fysiske formen i store befolkningsgrupper. Sosial- og helsedirektoratet vil vurdere å bruke testmetodene i undersøkelsen til kartlegging av den fysiske formen til hele den norske befolkningen.
-           Bruk av testbatteriet i kartlegging av fysisk form vil gjøre det lettere å sette inn aktivitetsøkende tiltak der det er mest nødvendig, sier avdelingsdirektør i Sosial- og helsedirektoratet, Anita Andaas Aadland.

Kondisjonen kunne vært bedre
Undersøkelsen av nordmenns fysiske form er gjennomført blant 400 innbyggere i Modum kommune i Buskerud. Blant de 400 forsøkskaninene var aldersspennet stort, fra folk i 20 års alderen og opp til 67 år, mens gjennomsnittet i alder lå på 43 år. Felles for dem alle var at de var igjennom omfattende fysiske tester.
Forsker Kari Bø ved Norges Idrettshøyskole har vært ansvarlig for undersøkelsen og i disse dager legger hun frem resultatene for oppdragsgiveren Sosial- og helsedirektoratet.
-           Vi nordmenn liker å si at vi er født med ski på bena. Likevel viser det seg ofte at det er lenge siden sist vi faktisk tok en skitur. Vi målte kondisjonen til Modum beboerne, og i snitt var oksygenopptaket på 30-40. Til sammenlikning så har Bjørn Dæhlie et oksygenopptak på over 90. Det behøver ikke være noe mål å få samme oksygenopptakt som han, men bedre kan det jo bli, sier hun.

Behov for nye målemetoder
Mye tyder på at fysisk inaktivitet er på vei til å bli framtidens største helseproblem. Det er en klar sammenheng mellom fysisk inaktivitet og utvikling av blant annet hjerte- og karsykdommer, diabetes type 2, kreft og høyt blodtrykk.

-           Selv om vi har sparsomt med systematisk innsamlede data om utviklingen av fysisk aktivitet og fysisk form, tyder indirekte data på at vi nå står ovenfor helt andre utfordringer enn hva vi gjorde tidligere, sier Aadland.

Testmetodene positivt mottatt
Testdeltakerne testet blant annet styrke, kondisjon, balanse, koordinasjon og bevegelse. Fordi det aldri er gjennomført noen tilsvarende undersøkelse i Norge har man ikke noe referansegrunnlag. I Finland derimot har man gjennomført testene i flere år, og skal vi sammenlikne oss med finnene er det kun kondisjon de slår oss på. Det at vi slår finnene er imidlertid ikke det Aadland i Sosial- og helsedirektoratet er mest fornøyd med.
-           Det er svært gledelig at de aller fleste som gjennomgikk testen syntes det gikk greit å gjennomføre øvelsene og at 94 prosent ville la seg teste ved en senere anledning. Dette tyder på at testen kan brukes på et større utvalg av befolkningen og være et viktig redskap for å kunne kartlegge nordmenns fysiske form.

Tyvtrene?
Hvis Sosial- og helsedirektoratet bestemmer seg for at dette er måten å teste vår fysiske form på trenger det ikke være lenge til nettopp du svetter i en gymsal nær deg. Hvis du mener at du har et lite behov for å tyvtrene på øvelsene, så finner du de fleste testene på linken under.


[Les mer hos NRK]

x;>online book
x;

Legg til kommentar

01. oktober, 2022
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?