Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


40-åringene er blitt feitere
Del artikkelen med venner og kolleger

Det siste tiåret har norske 40-åringer blitt merkbart tyngre. Vektøkningen er mellom 1,9 og 2,5 kilo for begge kjønn i alle fylker.
 
Samtidig er kolesterolnivået både hos kvinner og menn redusert, mest i Finnmark, men generelt også i andre deler av landet.
 
Det viser undersøkelser som er gjort på 40-åringer i 1972-73 og 2000-2003. En sammenligning mellom undersøkelsene presenteres i siste nummer av Tidsskrift for Den norske lægeforening.
 
Det er blitt betydelig færre menn som røyker daglig, og i siste del av perioden er også kvinnene kommet med. Derimot har andelen fysisk inaktive menn økt i alle fylkene. Forskjellene mellom regioner i Oslo fortsetter når det gjelder dagligrøykere og inaktive og har økt når det gjelder kroppsvekt hos kvinner. Verst ut kommer region ytre øst.
 
Fare for hjertesykdom
-          Det er ikke opplagt at nedgangen i hjertesykdom vil fortsette, og utbredelsen av risikofaktorene i 2000-2003 indikerer at hjerte- og karsykdom og diabetes fortsatt vil ramme svært mange, sier Sidsel Graff-Iversen ved Folkehelseinstituttet.
 
Forskjellen i høyde mellom Finnmark og de øvrige fylkene har avtatt. Når økningen har stoppet opp i Oslo, antar man at det skyldes at det er blitt flere etniske minoritetsgrupper.
Vektøkningen fra midt i 1980-årene synes særlig å ha rammet yngre generasjoner. 50-årige menn var vel 10 kilo tyngre i 2000 enn 28 år tidligere.
 
Mindre fysisk aktivitet knyttet til mekanisering av arbeid og transport ser ut til å være den viktigste årsaken til disse endringene.
 
Andelen dagligrøykere var høyest og lå rundt 35 prosent hos 40-åringene. Omkring 20-25 prosent i alle aldersgrupper rapporterte om stillesittende beskjeftigelse i fritiden, og hver annen person mosjonerte mindre enn tre timer i uka.
 
Kilder: Tidsskriftet og NTB

Legg til kommentar

19. april, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?