Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Tid for høstforkjølelse
Del artikkelen med venner og kolleger

Antall brukere av reseptbelagte hoste- og forkjølelsesmidler økte med 22 prosent fra 2004 til 2006, ifølge tall fra Reseptregisteret. I samme periode økte antall brukere av reseptbelagte midler beregnet på lungeplager med 11 prosent.
 
-          Jeg har ikke sett noen tall som beviser at vi er hoster mer enn tidligere. Men vi har en annen standard for hva vi forventer og stiller høyere krav til alt i livet, også helsa. Dermed har vi har en lavere terskel for når vi går til legen, sier avdelingsoverlege Tatjana Bergsland Finnsnes ved seksjon for øre-nese-hals ved Stavanger universitetssjukehus (SUS) til NTB.
 
Hun legger til at det er bra at folk sjekker hosten hos legen. For selv om den som oftest skyldes en forbigående infeksjon, kan hosting og harking være symptomer på noe mer alvorlig.
 
Lindrende behandling
Finnsnes' første råd er å kontakte lege dersom hosten er ledsaget av høy feber i mer enn tre dager. Dernest bør varselklokkene ringe om det gjentatte ganger er blod i slimet man hoster opp.
-          Det er også grunn til å oppsøke lege om man ikke har sluttet å hoste etter tre- fire uker eller har redusert allmenntilstand over lengre tid, sier hun.
Svært ofte er hosten forårsaket av en virusinfeksjon.
-          Det har vi ikke medisiner mot, så da må man ta tiden til hjelp og ty til lindrende behandling, som hostedempende midler mot tørrhoste. Det er viktig å ikke bruke for mye medisiner av denne typen ved slimhoste, sier Finnsnes, som også anbefaler å lytte til gode, gamle kjerringråd.
-          Ved langvarig hoste bør særlig de som røyker ta røntgen av lungene hvis dette ikke er gjort de siste to-tre årene. De vil dessuten komme seg raskere etter en virusinfeksjon hvis da lar være å røyke mens de er syke, legger hun til.
 
Perfekt hosteklima
Høstlufta er ofte kjølig og fuktig, perfekt klima for mikrober, som virus og bakterier, som trenger ned i lungene når vi puster. Kroppen forsvarer seg ved å forsøke å hoste uhumskhetene opp igjen
– Litt enkelt sagt hoster vi for å rense luftveiene. Grunnen til at vi hoster mer om høsten er først og fremst værskiftet, men grunnen til at hosten kan henge igjen i lengre tid er nok at vi omgir oss med flere irritanter, sier Finnsnes.
 
En studie som omfattet 5.000 personer i Hordaland, viste at 40 til 60 prosent av alle luftveisplager skyldes røyking. Ute i lufta kommer de vanligste partiklene som forurenser fra trafikk, vedfyring og veidekkslitasje. Innendørs kunne vi også gjort mye for å bedre luftkvaliteten.
-          Over tid blir det en ond sirkel. Luftveiene er svært følsomme, slik at vi hoster stadig mer jo mer vi eksponeres for luft av dårlig kvalitet. Til slutt kan hostingen bli en irritant i seg selv og en kan hoste så mye at det fører til brekninger og oppkast, sier Tatjana Bergsland Finnsnes.
 
Kilde: NTB

Legg til kommentar

25. april, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?