Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Ansatte får problemer etter jobbfyll
Del artikkelen med venner og kolleger

Noe så enkelt som å gi de ansatte fri bar på julebordet eller lønningspils kan gi flere arbeidstakere alkoholproblemer. – Fri bar er meningsløst, mener Sagvaag.

 

Fri bar på julebordet, lønningspils, vinlotteri og feiring av resultater gir flere arbeidstakere alkoholproblemer. Verst er det i bransjene reklame, mote, media og reiseliv, ifølge en ny doktoravhandling universitetslektor Hildegunn Sagvaag ved universitetet i Stavanger har skrevet.

 

Arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk, forkortet til Akan, har i disse dager en høstkonferanse med temaet alkoholens tvetydighet. I forklaringen til temaet, står det; ”Alkohol har både positive og negative sider, og det er viktig å få frem et nyansert bilde. Hvor går grensen mellom konstruktiv og skadelig bruk av alkohol? Hvordan forholder arbeidslivet seg til denne balansegangen?” AKAN frykter at alkoholen kommer til å flyte friere i årene framover.

 

Vanskelig for avholdsmennekser

 

- Om ikke drikkepresset i arbeidslivet øker, vil i alle fall forbruket øke. Det blir stadig flere kick-off-fester, feiring av resultater og generelt mer servering av alkohol der arbeidslivet betaler, konstaterer seniorrådgiver Kjell Maalø overfor Vårt Land.

 

Å være avholdsmenneske i norsk arbeidsliv er ikke lett, fortsetter han.

 

- Folk må lyve på seg at de ikke tåler alkohol, har sukkersyke eller magesår. Å ta med bilen, selv om det er unødvendig, er også en klassiker, sier Maalø.

 

Aksepterer vinlotterier

 

Hildegunn Sagvaag har tidligere uttalt i Stavanger Aftenblad at det i arbeidstiden er uakseptabelt å drikke, mens arbeidsgiverne aksepterer like fullt for eksempel vinlotterier.

 

- Mange har overhodet ikke regler for alkolbruken ved firmafester og representasjonsreiser. Dette gir dårlige signaler til de ansatte. Arbeidsplassene må ha en aktiv alkoholpolitikk, ta de ansatte med på råd og bli enige om felles grenser. Fri bar på julebord er meningsløst, sa hun til Stavanger Aftenblad mot slutten av august.

 

Hun bedyrer at hun selv ikke er avholdsmenneske, og ikke har noen problem med meningsfylt alkoholbruk.

 

- Å bruke alkohol i moderate mengder til relasjonsbygging, time-out og avslapning kan være positivt. Det negative er at vi i Norge har lagt oss til kontinentale drikkevaner uten å kvitte oss med helgefylla, det gir et økt alkoholbruk med alle de utfordringene det fører med seg.

 

[Les mer i artikkel hos VG.no]

[Les mer i artikkel hos Stavanger Aftenblad]

[Les mer på AKANs hjemmesider]

=positi

Legg til kommentar

19. april, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
 
 
Opprett bruker
Glemt passord?