Søk på absentia.no
In Absentia - det ultimate sykefraværssystemet
Logg på
Opprett bruker
Glemt passord?

Annonsere
Om Absentia
Kontakt oss


Helserisiko ved skiftarbeid
Del artikkelen med venner og kolleger

Skiftarbeid betyr for mange arbeid på kvelds- eller nattetid, samt arbeid på søndager. Tidligere har Skift og turnusutvalget foreslått at arbeid om natten eller på søndager skal kompenseres med høyere lønn. Men hvilke helseeffekter har skiftarbeid?
 
Det finnes lite kunnskap om helseutfordringene ved skiftarbeid, men STAMI har sammen med Arbeidstilsynet, Petroleumstilsynet og internasjonale forskningsmiljøer gjennomgått den kunnskapen som vi har i dag. I sin rapport slår de fast at helseeffekten av å arbeide i skift kan deles i tre: problemer med søvn, redusert helse og sosiale og familiære problemer.
 
Det er imidlertid stort behov for mer kunnskap om helseeffekter ved skiftarbeid. Mye av forskningen er gjort med erfaringer fra et sted som vanskelig lar seg overføre til andre steder. I tillegg er det er viktig å ha studier som følger de ansatte over tid.
 
Helseeffekter
 
Mange som jobber i skift, og særlig skiftarbeid om natten, sliter med søvnproblemer. Arbeid om natten øker dessuten risiko for feil ettersom man er mindre konsentrert. Forskning fra blant annet britisk sokkel viser at folk som jobber natt har en høyere ulykkesrisiko enn dagarbeid.
 
Skiftarbeid har også andre negative helseeffekter. Flere undersøkelser viser at de som jobber skift har høyere risiko for hjerte- kar- sykdommer og psykiske lidelser. Det er også dokumentert at gravide som jobber skiftarbeid har økt risiko for spontanabort og for tidlig fødsel, og at barna har lavere fødselsvekt.
Seminar om økt kreftfare
 
STAMI inviterer 30. oktober til seminar om kreftfaren ved skiftarbeid. Den unaturlige døgnrytmen kan øke risikoen for kreft, og STAMI samarbeider med Kreftregisteret for å se om dette gjelder for sykepleiere.
 
Studien er planlagt som en intervjuundersøkelse av alle sykepleiere som har fått brystkreft etter 1990, og kontrollpersoner, dvs. sykepleiere som ikke har fått brystkreft i tilsvarende periode.
 

Legg til kommentar

04. mai, 2024
Du må være logget inn (eller registrere deg) for å delta i diskusjonen.
Log In
Opprett bruker
Glemt passord?